fbpx
Caută
Fă-ți un obicei să te dai jos din pat și să ieși din camera de somn cât mai repede

Dimineața pe întuneric

Cum te-ai trezit în dimineața asta? Ai folosit alarma și snooze-ul de mutle ori? Te-ai trezit natural poate de prea multă cafea, gânduri, sau poate ai un copil căruia îi cresc dinții sau a visat urât? Diminețile sunt de foarte multe ori grele, mai ales în perioadele de iarnă în care ne lipsește lumina soarelui și la ora 7 încă este noapte.

Pentru o categorie aparte de oameni, diminețile sunt cel mai bun și productiv moment al zilei, și vorbim aici de zile începute la ore precum 4-5 dimineața, când chiar și bebelușii dorm. Dacă ești curios cum ai putea să-ți petreci altfel timpul în care te chinui să mai adormi puțin, în care luminezi camera cu ecranul telefonului încercând să citești un articol sau să dai un mail matinal, împărtășim astăzi cu tine câteva dintre secretele și efectele începerii programului la granița între noapte și zi.

Începem cu puțină motivație științifică. Harvard Business Review a publicat studiul făcut de biologul Christoph Randler, un studiu în care acesta a întrebat peste 300 dintre studenții săi la ce oră din zi sunt mai energici. Un procent mare de răspunsuri care au indicat proactivitate și responsabilitate au venit din partea celor care se trezesc dimineața și care se consideră morning persons. Astfel, studiul a demonstrat că există o urmă de adevăr în zicala the early bird catches the worm, o convingere pe care și noi o împărtășim în cultura noastră, știți ce se spune despre cine se trezește de dimineață. 

Ce se întâmplă bun atunci când începi ziua mult mai devreme?

Câștigi timp

Dacă începi să te trezești cu o oră mai devreme și păstrezi acest obicei timp de un an, vei acumula un total de 15 zile în plus la final. Dacă folosești timpul pentru a-ți organiza ziua, pentru a te bucura de o cafea în liniște în timp ce-ți pui gândurile în ordine sau pur și simplu pentru a începe treaba fără să ai parte de prea multe întreruperi, la finalul anului vei ieși pe plus cu aceste activități. 

Idei noi

Dacă folosești timpul în care nu te deranjează nimeni și nimic să te gândești la posibile soluții pe care nu le identifici, să-ți faci o listă cu proiectele pe care ai vrea să le începi, sau să faci munca aia de creație pentru care îți găsești cu greu energia în timpul zilei, s-ar putea să descoperi noi resurse de inspirație și creativitate.

Încearcă mâine cu un brainstorming înainte să se trezească toată lumea, înainte de a intra în contact cu orice rețea de socializare sau alte persoane. E foarte interesant să descoperi cum mintea noastră pare că noaptea pune la dospit idei, iar dimineața dacă ne preocupăm cu adevărat putem să ne bucurăm de rezultate. 

Ritm

Dacă începi ziua mai devreme și reușești să îndeplinești o parte din task-urile pe care ți le-ai propus, când te vei întâlni cu agitația celorlalți vei avea un ritm propriu, mai așezat și mai calm pe tot parcursul zilei. 

Somn mai bun

Da, da! Știința ne arată că dacă ne culcăm mai devreme reușim să adormim mai repede. Asta înseamnă că oboseala nu mai stă în calea unui somn de calitate și reușim să ne conectăm la un ritm circadian natural. 

Dacă vrei să pui în aplicare o astfel de rutină de somn, cei care sunt deja experți ne oferă câteva sfaturi pentru a avea o tranziție mai ușoară. În primul rând trebuie să începem cu pași mici. Dacă ora ta de trezire este 8 nu o să te ajute să-ți setezi brusc alarma la ora 5 sau 6. Începe cu modificări mai mici de câte 15 minute în fiecare zi și o să ajungi acolo într-o săptămână. Pentru a-ți păstra un număr suficient de ore de somn în timpul nopții este nevoie să-ți modifici și ora de culcare, mai devreme. Aici cel mai important lucru pe care-l poți face este să ții departe lumina oricărui tip de ecran atunci când te pregătești de somn. 

După ce ai trecut de prima noapte în noul program, fă-ți un obicei să te dai jos din pat și să ieși din camera de somn cât mai repede. Cel mai important…stabilește-ți o motivație puternică! Ce faci cu timpul câștigat? Cum te vei bucura de orele de liniște?

Sunt multe povești în care există o corelație între ora de trezire și productivitate, succes, iar dacă vrei să descoperi și mai multe despre această rutină, iată câțiva pași concreți. 

Foto de Federico Respini disponibilă Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.