Search

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim soluții smart pentru a face cât mai multe lucruri în cât mai puțin timp.

Și pentru că vrem să excelăm practicăm un sport de performanta numit MULTITASKING.

 Mă refer, de exemplu, de activități de genul:

 • ești în ședință, butonezi telefonul (mail / social media) și iei notițe.
 • în timp ce întocmești un raport, dai 1-2 telefoane pentru că atunci ți-am amintit de ele, scrii și un email, 
 • scrii mesaje în timp ce mănânci, vorbești cu un coleg și mai fredonezi și melodia de la radio.

Multiasking-ul este, de fapt, încercarea noastră de a face două sau mai multe activități în același timp, care, se traduce în trecerea rapidă de la o activitate la alta sau renunțarea la o activitate nefinalizată pentru a începe alta. Înseamnă atenție scurtă pe un proces/ trecerea la alt proces/ adaptarea la noul proces/ reîntoarcerea la procesul inițial/ readaptarea la procesul inițial și tot așa.

Aceste rânduri sunt o invitație la conștientizarea impactului, costurilor ascunse și rezultatelor pe care le aduce acest “sport” la modă. 

Devine dificil să fii în flux și o bună parte a funcțiilor executive printre care capacitatea de a exclude informațiile irelevante pentru ceea ce faci se estompează. De aici, se deschide o fereastră de oportunitate pentru decizii greșite și/sau o scădere a timpului productiv de munca de până la 40%, iar unele studii arată o scădere a IQ-ul pe activitățile făcute în paralel cu aproape 15%. Acest zig-zag mental nu înseamnă doar pierdere de timp ci, mai degrabă, un consum foarte mare de energie și resurse cognitive.

În cazul în care unul din obiectivele acestui an este legat de dorința de a fi mai eficient sau de nevoia de a avea liniște mentală te îndemn să explorezi câteva acțiuni utile: 

 • evaluează și întreprinde acțiunea cea mai importantă în momentul prezent, chiar dacă aparent, ți pare că pierzi timp în procesul de evaluare.
 • stabilește un interval de timp pe care îl aloci unui singur task (10/20/30 minute)
 • adună activitățile asemănătoare în intervale de timp special alese (de ex. de la 9 la 10 scriu mailuri).
 • limitează interacțiunea cu lucrurile care te distrag – apeluri și notificări, în plus poți ruga colegii de birou să respecte perioada ta de focus. 

Practic așa veți reuși să găsești spațiul mental pentru a stabili priorități și pentru a lua decizii utile. Și, odată cu rezultate fructuoase, ai șansa de a deveni inspirație pentru cei din jurul tău.

Surse:

 1. https://news.stanford.edu/2009/08/24/multitask-research-study-082409/
 2. https://www.apa.org/topics/research/multitasking
 3. https://www.weforum.org/agenda/2017/01/multitasking-could-be-damaging-your-brain-heres-why
 4. https://www.verywellmind.com/multitasking-2795003
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7075496/

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor