Meet the leader este doza de inspirație dedicată comunității absolvenților Leaders. În fiecare luni seara, de la ora 20:30, pe Zoom.
,,Eu nu muncesc, nu simt că muncesc, mă duc cu plăcere către echipa mea, fac lucrurile cu plăcere, îmi încarc bateriile. Eu nu pot să zic că muncesc 14 ore pe zi pentru că eu mă distrez 14 ore pe zi.”
DE LA MEDICINĂ LA ANTREPRENORIAT
“Să renunț la medicină nu a fost o decizie luată cu un plan de business în față sau datorită unui mentor. Dacă stau și mă gândesc acum la ce se întâmpla în 1995 când am luat această decizie, pot spune că a fost o decizie nebună, cred că foarte puțini oameni ar fi făcut asta atunci.”
“Cum nu se poate să faci politică și business în același timp, așa nu se poate să faci nici medicină și business în același timp, decât dacă faci din medicină un business. Nici nu eram atât de pasionat, pentru că altfel aș fi făcut medicină.”
“Habar nu am ce a fost în capul meu, dar am zis DA! Hai să mergem!”
“Nu știam nimic despre management, nu știam nimic despre antreprenoriat, dar știam că vreau să fac ceva!”
“Pasul către antreprenoriat trebuie făcut conștient și atunci când simți că lucrurile sunt pregătite.”
,,Antreprenoriatul nu este pentru toata lumea și e bine că nu este așa. Din punctul meu de vedere, în antreprenoriat există două elemente definitorii: să îți pese, adică să mergi cu ochii deschiși, să îți pese de mizeria de pe jos, să-ți pese de ce se întâmplă în jurul tău. Al doilea, dacă îți pasă, să acționezi! Antreprenoriatul este despre acțiune! În acest mediu, unde lumea așteaptă ca lucrurile să se întâmple, puțini au stofă de antreprenori. Antreprenorii sunt cei care au inițiativă.”
Când să devii antreprenor?
Eu nu cred că există un răspuns ferm. Ar fi bine ca mai întâi să fi intraprenor, să câștigi experiență. Când știi ce îți place, când ai adunat suficientă experiență, este momentul să faci pasul spre antreprenoriat.”
“Mie mi-a plăcut mereu ideea de think big. Niciodată nu mi-am imaginat să lucrez într-o agenție de turism sau să am un autocar. Toată viziunea mea a fost de rețele, de internaționalitate, dar asta nu înseamnă că nu am început cu o agenție de turism. Cred că trebuie un model mic, validat, de clienți, apoi scalat cu curaj.”
VALORI ȘI ECHIPĂ
“O echipă cu aceleași valori, cu o cultură organizațională bine pusă la punct va trece prin pandemie și prin crize cu zâmbetul pe buze.”
“Învățătura pe care am acumulat-o în această perioadă de 25 de ani este cât de importantă este echipa, cât de important este ca oamenii din jurul tău să fie aleși după același set de valori și să fie totuși diferiți de tine. Diferiți în sensul în care să te completeze, să te combată. Să dezbată cu tine.”
“M-aș fi asociat cu persoane complementare de la început. O să îmi spuneți că e greu. Eu o să vă zic să căutați suficient de mult.”
“Am fost de la început adeptul parteneriatelor, în companie fiecare trebuie să simtă că are bucățica lui, pentru că o bucățică dintr-un tort mare, poate fi mai mare decât un tort mic.”
Am povestit cu Dragoș despre ce a însemnat această perioadă pentru el și pentru echipa lui, despre decizii și greutăți.
“Le-am spus că o să vină o perioadă grea, în care toată lumea pierde, dar eu nu vreau să iau deciziile singur, ci prefer să îi întreb pe ei ce vor să facă. Am luat deciziile împreună cu ei, o să ieșim împreună din asta, o să ieșim suferind, dar dacă o să ieșim cu bine, o să recuperăm.”
“Noi ca antreprenori ne-am obișnuit cu problemele. Asta e partea bună a antreprenoriatului, te antrenează extraordinar pentru lipsa de predictibilitate.”
ROMÂNIA ARE NEVOIE DE O REVOLUȚIE A MENTALITĂȚILOR!
“E foarte greu să schimbi mentalități, foarte greu, dar nu imposibil! Vestea bună e că cei 10% care au simțit schimbarea au fost suficienți pentru a face diferența, pentru a deveni numărul unu în România în servicii turistice. A fost o coincidență? Poate. A fost faptul că ne-am dat silința în ceea ce privește mentalitatea? Mai degrabă, da!”
“De idei nu ducem lipsă, ducem lipsă de oameni care să implementeze acele idei. Ideea în sine nu are valoare, ci implementarea ei.”
LIDERUL SE FACE SAU SE NAȘTE?
“Eu cred că se face, dar se face într-o perioadă a vieții în care nu suntem foarte conștienți de ceea ce ni se întâmplă. Cred că ține foarte mult de educație, despre cum părinții te lasă sau nu să ai inițiativă, despre greșeli. Contează foarte mult primii câțiva ani din viață.”
“Liderul este cel care este urmat de oameni, este cel care inspiră, este cel care împărtășește, este cel care se lasă să fie văzut vulnerabil.”
“Ei sunt oameni ce nu au complexe, ce au o stimă de sine sănătoasă, sunt modești.”
“Poți face dintr-un om de 35 de ani un lider? Greu. Poți să faci dintr-un copil de 4 ani un lider? Răspunsul este 99%, da!”
ASTA FACE DIFERENȚA!
,,Eu nu mai cred că educația are rolul primordial de a transmite informații. Informația o găsești pe internet, în cărți, ești la un click distanță de orice fel de informație. Mai ai nevoie de profesori pentru așa ceva? Eu nu cred neapărat. Ai nevoie de un profesor care să te inspire, pentru a te motiva, pentru a fi un model, pentru a fi mentorul tău, pentru a te ghida.”
,,Hai să nu mai dăm vina pe alții. Hai să ne uităm în curțile noastre și dacă ceva nu ne convine, hai să schimbăm! Lider fără funcție. Preia leadershipul!”
,,A întoarce scaunul, a sta la o cafea, a-l privi pe cel din fața ta ca pe o ființă umană, nu ca pe un obstacol, asta face diferența!”
OPORTUNITĂȚI
,,Eu cred că vom uita foarte repede și ne vom întoarce la normalitate. Cred că oportunitățile sunt învățăturile pe care putem să le tragem din această perioadă. Încrederea este ceva ce putem să învățăm din toate acestea. Solidaritatea se clădește pe încredere, încrederea necesită timp.”
,,Oportunități apar destul de multe, dar ca să mă păstrez la nivel general, cred că cea mai mare oportunitate acum este să uniți forțele, câte doi, câte trei, câte cinci, câte șapte…Este o oportunitate de a porni afaceri în echipă, de a uni echipe. Asta trebuie să învățăm, că echipa iese ușor din probleme, nu individul.”
Poți să urmărești întreaga conversație cu Dragos Anastasiu la Meet the leader pe canalul Leaders de Youtube și nu uita să dai Subscribe pentru a nu rata întâlnirile viitoare cu lideri de succes din diverse domenii.
Iar dacă vrei să începi prin a citi cărțile pe care Dragoș le-a recomandat, găsești mai jos link-urile.
- Robin Sharma – The Leader Who Had No Title: A Modern Fable on Real Success in Business and in Life
- Daniel David- Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor intr-o monografie cognitiv-experimentala
- Ron Kaufman – Cultura serviciilor superioare