fbpx
Caută

Maestrul priorităților

Poate este unul dintre anii ăia care au trecut mai repede decât te așteptai, iar dacă ești surprins deja de luna octombrie sigur te afli printre persoanele pentru care timpul a trecut mai repede. Și da, acest lucru este posibil! Mind time și clock time sunt două lucruri total diferite care se scurg cu viteze diferite. Trecerea cronologică a orelor, zilelor și anilor pe ceasuri și calendare este un fenomen constant, măsurabil, iar duratele standard nu s-au modificat față de cum era când eram copii. Cu toate acestea, percepția noastră despre timp se schimbă constant în funcție de activitățile pe care le facem, de vârstă și chiar de cât de mult dormim. Perioada de zi-noapte durează 24 de ore pe toate ceasurile și totuși timpul fizic nu este același cu timpul din mintea noastră. Modul în care tu percepi timpul este diferit de modul în care alții percep timpul.

Timpul este perceput de ochii minții. Studiile spun că diferențele în perceperea timpului sunt legate de numărul de imagini mentale pe care creierul le întâlnește și organizează, număr care variază de la copilărie (întâlnim multe imagini, totul este nou și variat), iar pe măsură ce înaintăm în vârstă ritmul cu care sunt percepute modificările imaginilor mentale scade, atât din diminuarea elementului de noutate (nu mai suntem atât de surprinși de lume așa cum eram cand abia o descopeream), dar și datorită mai multor caracteristici fizice cum ar fi inclusiv calitatea vederii, complexitatea creierului și mai târziu chiar degradarea căilor care transmit informațiile. Toți acești factori conduc la accelerarea timpului.

În acest context inevitabil de schimbat timpul pe care în aloci pregătirii și îndeplinirii task-urilor pare tot mai greu de controlat. Pentru a deveni un maestru al priorităților și a te lupta cu inevitabila schimbare a perceției timpului îți prezentăm o unealtă care îți va accelera productivitatea și eficiența: Matricea Urgent V.S. Important. Matricea este formată din patru cadrane care îți clasifică activitățile zilnice în funcție de doi parametri: nivelul de urgență și nivelul de importanță.

Primul cadran al Matricei (Important-Urgent) se bazează pe un nivel crescut al urgenței. Toate elementele din acest cadran solicită atenție imediată din cauza termenului limită. Cel de-al doilea cadran al Matricei (Important – nu este Urgent) te va face să te simți stăpân pe task-uri datorită planificării și pregătirii atente. Task-urile din acest cadran reprezintă proiecte mari, oportunități noi, învățare și consolidarea relațiilor. 

Cadranul trei (Nu este important – Urgent) sunt acele activități care îți necesită atenția la maximum dar care nu sunt legate de prioritățile tale. Aici se încadrează timpul petrecut în întâlniri neimportante sau întreruperi. Cadranul patru (Nu este Important – Nu este Urgent), aici simți că îți pierzi deseori timpul. Petreci mult timp pentru lucruri care nu sunt direct legate de tine și de obiectivele tale și asta îți consumă timpul necesar pentru celelalte activități.

Matricea Important-Urgent poate fi folosită de oricine, indiferent de tipul de activitate și de numărul de intrări de pe lista de to do.  Tot ce trebuie să faci acum pentru a deveni maestrul priorităților este să-ți evaluezi sincer task-urile și să le încadrezi pe fiecare în cele patru cadrane ale matricei. În funcție de gradul de urgență și importanță vei ști care sunt lucrurile la care poți renunța și cum să faci pentru a rămâne cât mai mult în Cadranul doi, aici unde timpul pare să nu fugă așa de tare.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.