Caută

Puterea celor mulți – O pledoarie pentru echipe

O regăsim în natură sub formă de roiuri, stoluri, turme, în viața de zi cu zi sub formă de triburi, comunități, e suficient să ne uităm pe cer și să observăm fascinați comportamentul colectiv al păsărilor într-un murmuration de care suntem fascinați. Ne întrebăm cum comunică, cum se sincronizează atât de bine și cum reușesc să dea sens unei mișcări în grup, o mișcare care poate dacă ar fi făcută individual nu ne-ar capta atenția. Un astfel de sincron a avut loc la începutul acestui an și a făcut ca piața de capital să devină foarte atentă, și chiar afectată când un grup de oameni de pe rețeaua de socializare Reddit au decis asupra unui comportament colectiv și anume să cumpere acțiuni ale companiei GameStop, o companie americană care vinde jocuri, console și alte dispozitive electronice și care nu o ducea deloc bine din cauza pandemiei. Ce s-a întâmplat mai departe, cu siguranță ai auzit din multe surse de specialitate. 

Noi vrem să ne oprim astăzi asupra puterii unor astfel de comportamente colective și să descoperim din nou puterea celor mulți, amintindu-ne de ce ne este bine să ne regăsim în triburi și echipe. 

Performanța în business nu se construiește doar pe eforturile individuale ale unor vârfuri, ci pe eforturile colective ale multora. Echipele sunt cele care conduc fiecare divizie a organizațiilor din care facem parte (fie că suntem parte dintr-o organizație mare unde întâlnim departamente de marketing, vânzări, IT, producție, cu sute de angajați divizați la rândul lor în clustere mai mici, fie că ne uităm la organizație mai mică unde e posibil ca aceeași echipă de oameni să joace mai multe roluri în diverse echipe în funcție de context). Prin intermediul echipelor se poate facilita transferul de cunoștințe, iar acest schimb reprezintă o adevărată sursă de putere deoarece le permite celorlalți să acționeze – un exemplu relevant fiind ceea ce s-a întâmplat chiar cu acțiunile GameStop, mișcare care s-a bazat strict pe un schimb de informații realizat în mediul online. 

Ernst & Young a realizat un studiu în rândul organizațiilor mari cu privire la tipurile de probleme cu care se confruntă cel mai des și cele mai potrivite soluții. Conform acestui raport, nouă din zece companii au declarat că gradul de complexitate al problemelor presupune că soluțiile eficiente vor veni doar cu ajutorul echipelor interdisciplinare (echipe în care organizațiile își pun în valoare întreaga gamă de competențe de care dispun.

Dacă ne uităm la cum funcționează echipele putem identifica foarte multe subiecte de abordat, tehnici și teorii, modele prin care o echipă poate funcționa cu succes. Credem că există totuși trei elemente esențiale de la care poți pleca cu echipa ta, trei întrebări la care dacă aveți un răspuns comun și asumat puteți atinge performanța și rezultatele dorite:

  1. Cum arată succesul obiectivului / misiunii la care lucrăm?
  2. Care sunt rolurile și responsabilitățile tale și cum susții tu îndeplinirea obiectivului?
  3. Care sunt rolurile și responsabilitățile membrilor echipei și cum susțin ei îndeplinirea obiectivului?

În mișcarea de zbor sincron a păsărilor poți observa cum fiecare își îndeplinește rolul și în același timp este conștientă de ce se întâmplă cu celelalte. Cunoașterea reciprocă a rolurilor și responsabilităților în cadrul unei echipe poate să vă ajute să eliminați din timpul de reconectare și clarificare între voi, poate să sporească viteza cu care luați deciziile și impactul fiecăruia (dacă știi foarte clar că ceea ce faci contribuie direct la susținerea misiunii, indiferent de task-ul pe care îl ai vei fi mult mai motivat în a-l realiza). Astfel, echipele noastre pot fi observate din exterior cum stăpânesc cu măiestrie o mișcare sincronizată, un dans fascinat la finalul căruia se află rezultatele dorite. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #151.

Photo by Product School on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Bine ai venit în echipă!

despre câteva metode prin care poți să-i faci pe noii colegi să simtă că aparțin, să cunoască și să se identifice culturii organizației pe care o conduci.

Începe să construiești încredere

Cum stai cu încrederea în organizația din care faci parte? În echipele în care lucrezi? În perioada asta în care suntem foarte presați de context, în care ne vedem mult

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.