header_back_07
Despre recunoașterea la locul de muncă, o nevoie constantă pe care o avem fiecare dintre noi,

Recunoaștere și recunoștință la locul de muncă

Săptămâna aceasta a avut loc Ziua Recunoștinței, o sărbătoare întâlnită în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada), iar simbolistica zilei reprezintă recunoștința adusă pentru bogăția recoltei din fiecare an. În prezent, Thanksgiving este o sărbătoare care deschide sezonul festiv de iarnă, în care în zilele de joi și vineri nu se lucrează, iar familiile se reunesc pentru a petrece împreună un weekend prelungit.

La nivel psihologic recunoștința este o emoție pozitivă care are multe beneficii în context social: contribuie la o perspectivă optimistă asupra vieții, întărește relațiile și scade efectele anxietății și stresului. Totodată, această emoție poate să alimenteze cu energie bună o persoană astfel încât să putem face față mai ușor situațiilor dificile, proiectelor complicate, perioadelor aglomerate atât personal cât și profesional. 

În acest context, vrem să povestim astăzi cu tine despre recunoașterea la locul de muncă, o nevoie constantă pe care o avem fiecare dintre noi, fie că suntem liderii unor echipe și ne întrebăm constant dacă oamenii sunt conștienți de eforturile și sacrificiile noastre, fie că facem parte din echipe și căutăm validarea și aprecierea liderilor și a colegilor noștri. Dacă recunoștința poate să genereze atât de multe efecte pozitive, recunoașterea la locul de muncă poate fi un element cheie în menținerea unui climat organizațional bun, mai ales în contextul pandemic și incert în care ne aflăm. Cum putem să dezvoltăm această practică și cum putem să-i încurajăm pe colegii noștri să o folosească mai des?

Dacă ne uităm în profunzime, scopul recunoașterii oamenilor din echipă este de a consolida anumite comportamente, practici sau activități care au rezultat performanțe mai bune și un impact pozitiv în echipă / business. Iată câteva lucruri pe care le poți face indiferent dacă ai un rol de leadership sau nu, iar rezultatele pot fi resimțite chiar la nivel de business:

  1. Fă-ți timp pentru momente de recunoaștere a colegilor: pune-ți în calendar momente în care pur și simplu să stai de vorbă cu colegii tăi și să le mulțumești pentru lucruri foarte specifice (ex. Cum au gestionat o situație / cum îți răspund la mesaje / pentru o simplă conversație la cafea pe care ați avut-o în urmă cu ceva timp). În general avem o atitudine pasivă și practicăm recunoștința când se strâng multe lucruri pentru care vrei să mulțumești. Noi îți recomandăm să fii proactiv și să cauți chiar acele lucruri mici pe care poate nu le-ai fi observat cu altă ocazie.
  2. Dă-le tuturor o voce:  Aprecierea nu este doar un sistem de jocuri și recompense. Ar trebui să fie încorporat în cultura ta. O modalitate de a face acest lucru este să le dai tuturor șansa să contribuie la decizii, să aibă o voce și să contribuie la decizii importante. Întreabă-i care este părerea lor, s-ar putea ca schimbarea de perspectivă să te ajute în moduri pe care nu ți le-ai imaginat. 
  1. Încurajează-le educația continuă: se potrivește foarte bine pentru liderii de echipă, însă acest comportament poate să însemne fie să le oferi șansa să participe la cursuri, să acceseze conținut din sferele lor de interes, totodată poate fi și o practică în care nu este neapărat implicat un cost – le poți trimite resurse pe care tu le-ai identificat ca fiind de interes pentru ei (articole, cărți, resurse video). Colegii vor aprecia atenția ta față de interesele lor, cât și faptul că îți dorești să creșteți împreună și să îi susții în progresul lor.
  2. Pur și simplu spune mulțumesc mai des: cel mai simplu mod de a arăta apreciere este să spui mulțumesc. S-ar putea să pară prea simplu, dar toată lumea are nevoie să știe că efortul lor, oricât de mic, este validat și apreciat. Un mulțumesc pentru un link, pentru un gând bun trimis pe grupul de Whatsapp al echipei, mai ales acum, când suntem atât de departe unii de ceilalți, va accelera dorința de a vrea să fiți împreună și sentimentul de apartenență. 

    Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #144.

    Photo by Jeffrey F Lin on Unsplash

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Ești pe lista managerilor buni?

contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale

Bine ai venit în echipă!

despre câteva metode prin care poți să-i faci pe noii colegi să simtă că aparțin, să cunoască și să se identifice culturii organizației pe care o conduci.