Caută
Despre recunoașterea la locul de muncă, o nevoie constantă pe care o avem fiecare dintre noi,

Recunoaștere și recunoștință la locul de muncă

Săptămâna aceasta a avut loc Ziua Recunoștinței, o sărbătoare întâlnită în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada), iar simbolistica zilei reprezintă recunoștința adusă pentru bogăția recoltei din fiecare an. În prezent, Thanksgiving este o sărbătoare care deschide sezonul festiv de iarnă, în care în zilele de joi și vineri nu se lucrează, iar familiile se reunesc pentru a petrece împreună un weekend prelungit.

La nivel psihologic recunoștința este o emoție pozitivă care are multe beneficii în context social: contribuie la o perspectivă optimistă asupra vieții, întărește relațiile și scade efectele anxietății și stresului. Totodată, această emoție poate să alimenteze cu energie bună o persoană astfel încât să putem face față mai ușor situațiilor dificile, proiectelor complicate, perioadelor aglomerate atât personal cât și profesional. 

În acest context, vrem să povestim astăzi cu tine despre recunoașterea la locul de muncă, o nevoie constantă pe care o avem fiecare dintre noi, fie că suntem liderii unor echipe și ne întrebăm constant dacă oamenii sunt conștienți de eforturile și sacrificiile noastre, fie că facem parte din echipe și căutăm validarea și aprecierea liderilor și a colegilor noștri. Dacă recunoștința poate să genereze atât de multe efecte pozitive, recunoașterea la locul de muncă poate fi un element cheie în menținerea unui climat organizațional bun, mai ales în contextul pandemic și incert în care ne aflăm. Cum putem să dezvoltăm această practică și cum putem să-i încurajăm pe colegii noștri să o folosească mai des?

Dacă ne uităm în profunzime, scopul recunoașterii oamenilor din echipă este de a consolida anumite comportamente, practici sau activități care au rezultat performanțe mai bune și un impact pozitiv în echipă / business. Iată câteva lucruri pe care le poți face indiferent dacă ai un rol de leadership sau nu, iar rezultatele pot fi resimțite chiar la nivel de business:

  1. Fă-ți timp pentru momente de recunoaștere a colegilor: pune-ți în calendar momente în care pur și simplu să stai de vorbă cu colegii tăi și să le mulțumești pentru lucruri foarte specifice (ex. Cum au gestionat o situație / cum îți răspund la mesaje / pentru o simplă conversație la cafea pe care ați avut-o în urmă cu ceva timp). În general avem o atitudine pasivă și practicăm recunoștința când se strâng multe lucruri pentru care vrei să mulțumești. Noi îți recomandăm să fii proactiv și să cauți chiar acele lucruri mici pe care poate nu le-ai fi observat cu altă ocazie.
  2. Dă-le tuturor o voce:  Aprecierea nu este doar un sistem de jocuri și recompense. Ar trebui să fie încorporat în cultura ta. O modalitate de a face acest lucru este să le dai tuturor șansa să contribuie la decizii, să aibă o voce și să contribuie la decizii importante. Întreabă-i care este părerea lor, s-ar putea ca schimbarea de perspectivă să te ajute în moduri pe care nu ți le-ai imaginat. 
  1. Încurajează-le educația continuă: se potrivește foarte bine pentru liderii de echipă, însă acest comportament poate să însemne fie să le oferi șansa să participe la cursuri, să acceseze conținut din sferele lor de interes, totodată poate fi și o practică în care nu este neapărat implicat un cost – le poți trimite resurse pe care tu le-ai identificat ca fiind de interes pentru ei (articole, cărți, resurse video). Colegii vor aprecia atenția ta față de interesele lor, cât și faptul că îți dorești să creșteți împreună și să îi susții în progresul lor.
  2. Pur și simplu spune mulțumesc mai des: cel mai simplu mod de a arăta apreciere este să spui mulțumesc. S-ar putea să pară prea simplu, dar toată lumea are nevoie să știe că efortul lor, oricât de mic, este validat și apreciat. Un mulțumesc pentru un link, pentru un gând bun trimis pe grupul de Whatsapp al echipei, mai ales acum, când suntem atât de departe unii de ceilalți, va accelera dorința de a vrea să fiți împreună și sentimentul de apartenență. 

    Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #144.

    Photo by Jeffrey F Lin on Unsplash

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.