Search
Vorbim despre echipele din care facem parte și modul în care putem să atragem mai ușor tinerii.

Organizații cu “suflet” tânăr

Conform studiilor peste 50% din populația totală este formată din tineri sub 30 de ani, iar până în anul 2030 acest procent va ajunge la 75%. 

Viitoarele generații se apropie de piața muncii, mulți dintre ei pregătindu-se pentru joburi care sunt într-o continuă schimbare, lucrând la setul lor unic de competențe care-i va menține competitivi într-o lume în care talentul tău autentic va face diferența.

Vorbim astăzi despre echipele din care facem parte și modul în care putem să atragem mai ușor acești tineri, să-i valorificăm prin dezvoltarea unei culturi organizaționale orientată către nevoile lor, să vorbim pe limba lor și să îi ținem aproape deoarece în curând aceștia vor constitui probabil nucleul, sufletul organizațiilor noastre.

Încurajează libertatea de exprimare

Tinerii au nevoie să simtă că părere lor contează, mai mult decât atât, ei caută în organizații oportunitatea de a se exprima liber și manageri care să încurajeze aceste comportamente. În trecut tinerii proaspăt veniți într-o echipă treceau printr-un proces de cunoaștere, se luptau să câștige încrederea și un loc la masa deciziilor. Astăzi, în echipele noastre îi putem încuraja încă de la început, aceasta fiind o nevoie foarte importantă pentru tinerele generații. Tinerii au nevoie de o atmosferă prietenoasă și de dovezi că părerea lor contează. Astfel de comportamente venite din partea managerilor îi vor face pe tineri să fie mai atașați de organizațiile din care fac parte, cât și mai deschiși la feedback și evaluări.

Lasă-le libertate de acțiune

Este clar că tinerii din organizații au nevoie de sprijin și susținere și este important ca acestea să nu fie confundate cu micromanagementul.  Ne dorim ca tinerii care preiau roluri în organizațiile noastre să și le  asume cu responsabilitate, iar asta se va întâmpla atunci când ei vor avea suficientă încredere. Nu căuta să le rezolvi tu problemele și lasă-i să experimenteze singuri căile prin care să ajungă la obiectivele lor. Există mai multe drumuri către succes, iar prin încurajarea independenței vei descoperi și tu soluții noi. 

Promovează mentalitatea bazată pe creștere

Învățarea continuă este parte din procesul de dezvoltare al oricărui profesionist, indiferent de vârstă. Pentru tinerii din organizații este foarte importantă promovarea ideii de învățare continuă, cât și a mentalității bazată pe creștere conform căreia un eșec poate fi tot o experiență de învățare. Când aduci în organizația ta forțe proaspete și tinere vrei să te bucuri de energia lor și să le creezi spațiul și mediul în care să-și pună creativitatea în valoare. O cultură organizațională căreia nu îi este teamă de eșec le va permite acestora să exploreze altfel necunoscutul, să învețe și să se dezvolte mai repede – cu fiecare experiență indiferent de rezultatul acesteia, lăsând astfel loc pentru inovație și progres. 

Oferă-le timp și disponibilitate

De multe ori s-ar putea să descoperi că o viziune fresh a tinerilor din organizație poate să-ți deschidă noi perspective. Pentru a-i ajuta să înțeleagă, să propună și să contribuie într-un mod cât mai eficient s-ar putea ca tinerii să aibă nevoie de experiența ta. Arată-le cum a fost pentru tine, stai de vorbă cu ei, pune la punct un sistem de mentorat care să-i ajute să-și descopere și dezvolte talentul. Tot în cadrul acestui sistem de mentorat dă-le și lor șansa să-și exprime părerile Tinerele generații au crescut cu tehnologia și au fost expuși la lumea digitală mult mai mult așa că s-ar putea ca experiența lor să-i califice pentru a fi mentorii generațiilor de seniori din organizație. 

Fie că vorbim de practică, voluntariat, internship-uri sau roluri entry level, vei întâlni din ce în ce mai mulți tineri în organizația ta și este important să fii pregătit pentru aceste schimbări pentru a putea beneficia de talentul, energia și noua perspectivă.

Photo by DISRUPTIVO on Unsplash

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Bine ai venit în echipă!

despre câteva metode prin care poți să-i faci pe noii colegi să simtă că aparțin, să cunoască și să se identifice culturii organizației pe care o conduci.

Începe să construiești încredere

Cum stai cu încrederea în organizația din care faci parte? În echipele în care lucrezi? În perioada asta în care suntem foarte presați de context, în care ne vedem mult