O regăsim în natură sub formă de roiuri, stoluri, turme, în viața de zi cu zi sub formă de triburi, comunități, e suficient să ne uităm pe cer și să observăm fascinați comportamentul colectiv al păsărilor într-un murmuration de care suntem fascinați. Ne întrebăm cum comunică, cum se sincronizează atât de bine și cum reușesc să dea sens unei mișcări în grup, o mișcare care poate dacă ar fi făcută individual nu ne-ar capta atenția. Un astfel de sincron a avut loc la începutul acestui an și a făcut ca piața de capital să devină foarte atentă, și chiar afectată când un grup de oameni de pe rețeaua de socializare Reddit au decis asupra unui comportament colectiv și anume să cumpere acțiuni ale companiei GameStop, o companie americană care vinde jocuri, console și alte dispozitive electronice și care nu o ducea deloc bine din cauza pandemiei. Ce s-a întâmplat mai departe, cu siguranță ai auzit din multe surse de specialitate. 

Noi vrem să ne oprim astăzi asupra puterii unor astfel de comportamente colective și să descoperim din nou puterea celor mulți, amintindu-ne de ce ne este bine să ne regăsim în triburi și echipe. 

Performanța în business nu se construiește doar pe eforturile individuale ale unor vârfuri, ci pe eforturile colective ale multora. Echipele sunt cele care conduc fiecare divizie a organizațiilor din care facem parte (fie că suntem parte dintr-o organizație mare unde întâlnim departamente de marketing, vânzări, IT, producție, cu sute de angajați divizați la rândul lor în clustere mai mici, fie că ne uităm la organizație mai mică unde e posibil ca aceeași echipă de oameni să joace mai multe roluri în diverse echipe în funcție de context). Prin intermediul echipelor se poate facilita transferul de cunoștințe, iar acest schimb reprezintă o adevărată sursă de putere deoarece le permite celorlalți să acționeze – un exemplu relevant fiind ceea ce s-a întâmplat chiar cu acțiunile GameStop, mișcare care s-a bazat strict pe un schimb de informații realizat în mediul online. 

Ernst & Young a realizat un studiu în rândul organizațiilor mari cu privire la tipurile de probleme cu care se confruntă cel mai des și cele mai potrivite soluții. Conform acestui raport, nouă din zece companii au declarat că gradul de complexitate al problemelor presupune că soluțiile eficiente vor veni doar cu ajutorul echipelor interdisciplinare (echipe în care organizațiile își pun în valoare întreaga gamă de competențe de care dispun.

Dacă ne uităm la cum funcționează echipele putem identifica foarte multe subiecte de abordat, tehnici și teorii, modele prin care o echipă poate funcționa cu succes. Credem că există totuși trei elemente esențiale de la care poți pleca cu echipa ta, trei întrebări la care dacă aveți un răspuns comun și asumat puteți atinge performanța și rezultatele dorite:

  1. Cum arată succesul obiectivului / misiunii la care lucrăm?
  2. Care sunt rolurile și responsabilitățile tale și cum susții tu îndeplinirea obiectivului?
  3. Care sunt rolurile și responsabilitățile membrilor echipei și cum susțin ei îndeplinirea obiectivului?

În mișcarea de zbor sincron a păsărilor poți observa cum fiecare își îndeplinește rolul și în același timp este conștientă de ce se întâmplă cu celelalte. Cunoașterea reciprocă a rolurilor și responsabilităților în cadrul unei echipe poate să vă ajute să eliminați din timpul de reconectare și clarificare între voi, poate să sporească viteza cu care luați deciziile și impactul fiecăruia (dacă știi foarte clar că ceea ce faci contribuie direct la susținerea misiunii, indiferent de task-ul pe care îl ai vei fi mult mai motivat în a-l realiza). Astfel, echipele noastre pot fi observate din exterior cum stăpânesc cu măiestrie o mișcare sincronizată, un dans fascinat la finalul căruia se află rezultatele dorite. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #151.

Photo by Product School on Unsplash