Au mai rămas doar câteva zile din probabil cel mai neobișnuit an pe care l-am trăit cu toții. Viețile noastre s-au schimbat considerabil, iar modul în care lucrăm în echipe este unul pe care cu greu ni-l imaginam înainte de martie 2020.

Cei care experimentăm o dinamică nouă cu organizațiile din care facem parte, poate că am început deja să observăm, sau chiar să implementăm, strategia care face trecerea de la echipele tradiționale, la rețelele de echipe configurate pe task-uri noi, cu multe necunoscute și cu roluri la nivel de individ într-o continuă schimbare. Schimbarea a pornit de la clasicele modele organizaționale ierarhice, modele care au fost deconstruite în această perioadă pentru a le permite organizațiilor să țină pasul cu provocările acestui an pandemic. Un exemplu de organizație care funcționează încă de la început pe acest model este chiar Uber, o afacere care se bazează pe un model cu trei funcții de conducere, un director general, un manager de comunitate și un manager de operațiuni pentru șoferi. Restul organizației este construită pe baza nevoilor unice pe care fiecare oraș/țară le are. 

McKinsey vorbește despre rețelele de echipe și ne oferă 4 pași foarte clari pe care îi putem urma dacă decidem să trecem la acest model. Împărtășim cu tine astăzi cele mai importante lecții din acești 4 pași, pentru a-ți oferi o resursă utilă ție și echipelor tale în 2021.

Construiește echipele rapid și din mers

Configurează-ți resursele pe modelul unui hub central care coordonează activitatea și echipe conexe care să-i fie asociate acestui hub central. Fiecare echipă este important să aibă lideri care în primul rând sunt orientați spre a rezolva probleme, care au demonstrat capacitatea de a gândi critic și chiar de a lua decizii nepopulare. Este important ca aceste echipe să fie mici pentru ca procesul de decizie și implementare să funcționeze cât mai rapid. Jeff Bezos, CEO Amazon spune că “Dacă văd mai mult de două pizza la prânz, echipa este prea mare”. Echipele mici permit îmbunătățirea unei gândiri colective și ajută foarte mult la procesul de împărtășire de cunoștințe și construcția de relații puternice. 

Ferește-te de micromanagement, rămâi totuși conectat

Permite echipelor să își stabilească propriul drum către succes. Dacă task-urile sunt deja alocate, modul în care acestea sunt îndeplinite trebuie ales de fiecare echipă în parte. Chiar dacă s-ar putea să descoperi în aceeași organizație abordări foarte diferite în rezolvarea problemelor și task-urilor. Rolul tău este important în a te asigura că are loc o comunicare multidirecțională – între toate echipele din rețea și organizație. Poți face asta prin scurte întâlniri zilnice în care fiecare echipă are un timp alocat. Echipele au manageri proprii și trebuie să pui accent pe asta în calitate de lider de organizație, iar noul tău rol pe care trebuie să ți-l asumi este mai degrabă unul de catalizator și coach, să te asiguri că echipele au toate resursele și sprijinul de care au nevoie.

Asigură transparența la nivel de rețele de echipe și organizație

Dacă oamenii se vor simți în siguranță, atunci și comunicarea, colaborarea, schimbul de informații între ei vor fi mult mai ușoare. Este important ca organizația să-și asume acest nou model în totalitate, iar asta înseamnă poate să-și schimbe și modul de a gestiona eșecurile. Dacă vrei ca rețelele de echipe să fie mereu pregătite să testeze ceva nou, trebuie să le oferi siguranța asumării riscurilor. 

Permite echipelor să devină independente

După ceva timp de funcționare, vei observa un grad mult mai ridicat de independență în organizație. Ceea ce trebuie să faci acum este să susții în continuare acest proces. Să încurajezi conexiunile între echipele și să fii cel care dă tonul, modelând acțiunile și comportamentele pe care vrei să le vezi în organizație. Nu te teme de pierdera controlului, tocmai ce ai trecut la următorul nivel 

Vechiul model ierarhic începe să dispară încet, iar noua formă de organigramă s-ar putea să-i sperie momentan pe cei dependenți de control. Dacă tot ne-a aruncat 2020 în necunoscut, poate că acum mai mult ca oricând este important să provocăm structurile organizaționale tradiționale, să delegăm, să încurajăm și să responsabilizăm oamenii pe care-i avem alături de noi, tocmai pentru a construi un 2021 cu o cultură, viziune și energie comună. 

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #146.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash