brent-olson-_aV5y0nLNew-unsplash-scaled
Aspecte legate de competiția în echipe, și mai ales câteva idei care să te însoțească în rolul de leadership atunci când analizezi ce este mai bine pentru echipa ta.

Ai parte de competiție în echipă?

Care este relația ta cu competiția? Cum te simți într-un mediu profesional competitiv? Dacă citești acest mesaj dintr-un rol de leadership într-o echipă / organizație este important să știi că modul în care încurajezi / descurajezi competitivitatea în echipa ta îi va influența foarte mult pe ceilalți și e posibil să ai parte de reacții diferite.

Dacă ne uităm în jur avem multe exemple care să ne pună competiția într-o lumină bună. Sportivii sunt un exemplu clar prin faptul că victoriile în detrimentul celorlalți reprezintă o măsură a performanței și rezultatelor. Suntem expuși esenței competitivității prin mecanismul de comparație încă de când suntem copii. De la ritmul în care creștem când suntem bebeluși, cât de repede facem primii pași, notele obținute la școală, alegerile de viitor și carieră, toate sunt puse sub semnul ceilalți ce au făcut?

La birou, competiția apare sub alte forme. O competiție pozitivă care este legată de bonusuri, salarii mai mari sau chiar validare și recunoaștere a eforturilor, și o competiție negativă care vine sub forma comparațiilor sau chiar a presiunii pierderii jobului / a unor anumite beneficii. Când ești la cârma unei organizații este important să descoperi ce tip de competiții încurajezi, poate uneori și fără să-ți dai seama, și ce reacții au oamenii din echipa ta. Un climat de lucru foarte competitiv poate genera anxietate în rândul anumitor colegi, stres și chiar un parcurs foarte rapid către burnout, pentru că ei se vor simți mereu în postura în care trebuie să demonstreze, să câștige, să fie și să facă mai mult.

Îți propunem să ne uităm la câteva aspecte legate de competiția în echipe, și mai ales câteva idei care să te însoțească în rolul de leadership atunci când analizezi ce este mai bine pentru echipa ta. Ține cont de faptul că poți să te întâlnești, simultan, cu mai multe reacții dintre cele pe care urmează să ți le prezentăm. Astfel, o primă idee va fi să gestionezi situațiile specifice cu fiecare coleg, și să le oferi contextul de care au nevoie fiecare dintre ei.

Un pic de motivație

Pentru cei care au nevoie de adrenalină și caută mereu să se autodepășească, un mediu de lucru competitiv va fi exact ceea ce au nevoie. Pentru ei poți găsi o serie de stimulente care să-i țină activi și conectați, și care să vă aducă tuturor beneficii în echipă. De exemplu, poți face un concurs inclusiv din task-uri mai puțin prietenoase: cine identifică cele mai multe lead-uri pentru vânzarea unui proiect. Poți merge și mai departe inclusiv în treburi mai administrative și poți pune la lucru motivația acestor oameni prin task-uri precum: curățenie generală în arhiva de documente într-un timp record. 

Idei creative
Într-un mediu competitiv pozitiv ideile noi și creative au teren bun pentru dezvoltare. Dacă încurajezi oamenii potriviți cu mecanismele potrivite lor, competitivitatea îi va face să-și dorească să câștige, iar pentru asta vor căuta o varietate de metode de a îndeplini anumite task-uri și de a soluționa problemele la care lucrează. Când oamenii sunt concentrați pe a obține un rezultat vor pierde mai puțin timp cu lucrurile neimportante, își vor crea procese și sisteme de lucru mai eficiente, iar acestea pot fi apoi folosite la nivelul întregii organizații. 

Atenție la emoții și comportamente

Dacă competiția nu mai funcționează în interiorul echipei tale, sau dacă anumiți colegi nu se simt confortabili cu acest stil, este foarte posibil să apară comportamente defensive, situații tensionate și un mediu de lucru permanent stresant. Nevoia de a demonstra constant ne face să ne comparăm cu ceilalți chiar și atunci când nu este cazul, nu mai putem accepta feedback-ul cu aceeași ușurință și vom răspunde oricărei sugestii din exterior cu un comportament defensiv. 

Când ajungi în astfel de situații este important să faci un pas în spate și să analizezi ce se întâmplă la nivel de echipă, care sunt task-urile prin care se resimte această competiție între colegi, să porți conversații cu fiecare dintre ei și să aduci echipa către un scop comun. Ba chiar poți să folosești energia într-o competiție exterioară echipei. 

Mecanisme de control și echilibru

În echipa ta ai mereu opțiunea să folosești încurajezi comportamentele competitive, iar pentru a preveni ca acestea să se întoarcă împotriva voastră, poți mereu să acționezi. Oferă recunoaștere și recompense și celor care sunt mai puțin vizibili, mai tăcuți / retrași. Când pui în aplicare un standard de evaluare a performanțelor, asigură-te că acesta este construit pe criterii obiective și nu prin comparație cu ceilalți. În orice moment în care simți că lucrurile scapă de sub control comunică, încurajează cooperarea, implementează activități de lucru în echipă și folosește spiritul competitiv către exterior. 

Gestionarea stresului în echipe

Venim astăzi către tine cu câteva idei despre cum poți acționa în echipă astfel încât să navigați cu ușurință valul emoțional al momentului.

Ești pe lista managerilor buni?

contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale

Atenția – instrument fundamental

Când se întâmplă atât de multe lucruri în jurul nostru una dintre cele mai mari provocări este să ne păstrăm concentrarea. Există mai mulți factori care contribuie la pierderea atenției