campaign-creators-e6n7uoEnYbA-unsplash-scaled
contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale

Ești pe lista managerilor buni?

Există în trainingurile de leadership un exercițiu în care participanții sunt rugați să se gândească la cel mai bun și cel mai rău manager pe care i-au întâlnit. Plecând de la aceste exemple se face o listă comună de comportamente și atitudini și descoperim că în general apreciem lucruri similare și fugim de aceleași tipuri de persoane.

Ce facem cu managementul în 2021 și de ce au nevoie oamenii din echipe pentru a ne trece pe lista celor mai buni manageri? În primul rând…să fim conștienți că nu există soluții general valabile. Pentru anumite persoane și în contexte specifice putem fi managerii perfecți, însă cu același stil de conducere putem să fim total nepotriviți în alte situații. Chiar și când nu o facem conștient, stilul nostru de management se schimbă, iar măiestria constă în a putea să ne dăm seama de ce anume au nevoie echipele noastre și cum să le susținem. 

Anul 2021 este unul atipic din toate punctele de vedere și deși spuneam că nu există neapărat o singură soluție salvatoare, contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale.

Nevoia pentru un manager-coach
Acest stil de management se concentrează pe a-i ajuta pe oamenii din echipa ta să-și îmbunătățească rezultatele, să-și urmărească obiectivele profesionale și să rămână aliniați la obiectivele orgnanizației. Liderii care adoptă un stil de management-coaching sunt deschiși și transparenți cu echipa, împărtășesc în mod deschis așteptările pe care le au și mențin o legătură apropiată pentru a se asigura că membrii echipei sunt pe rolurile potrivite. 

Nevoia de viziune

Liderii și managerii vizionari sunt cei care privesc spre viitor, dezvoltă obiective și planuri și fac tot ce le stă în putință pentru a ajunge acolo unde și-au propus. Un astfel de manager nu se va implica neapărat în detalii și nu va face micromanagement ci se va concentra pe a menține echipa motivată și orientată către o direcție comună. Te va ajuta să te înconjori de experți și coechipieri care au la rândul lor o orientare spre viitor, pentru a avea o perspectivă cât mai variată și a te asigura că nu tragi toată compania după tine în baza viziunii tale unice. În acest caz perspectivele diferite te vor menține ancorat în realitate.

Nevoia unor decizii democratice 

E bine să redistribui din autoritate, cât și să-i încurajezi pe cei din echipe să contribuie la decizii pentru că astfel reușești să le dezvolți sentimentul de apartenență, de ownership pe anumite proiecte și decizii, cât și să le facilitezi un excelent proces de învățare și creștere. Atunci când le ceri părerea îi ajuți să gândească pe cont propriu, să-și dezvolte abilități de a rezolva probleme și să-și asume responsabilitatea pentru direcția în care merge organizația. 

Nevoia unui stil inovator, transformațional

Pandemia ne-a adus pe mulți dintre noi în situația în care a trebuit să facem schimbări majore în organizațiile noastre. Mulți ne-am transformat complet obiectul de activitate, alții am adăugat noi linii de business pe care probabil le vom valorifica și după 2022. Ce a contat? Că am fost deschiși să ne adaptăm, să o luăm de la 0 pentru a continua să fim relevanți, iar dacă am făcut asta ne încadrăm managementului transformațional. Un astfel de stil de management se cultivă în timp și presupune să rămâi deschis la orice poate veni către voi, ca echipă / organizație. 

Felul în care se simt oamenii din organizația / echipa ta depinde foarte mult de capacitatea ta de a-ți adapta stilul de management diferitelor nevoi și situații. Pentru a rămâne în continuare liderul pe care-l urmează, cât și pentru a fi printre cei de pe lista cu exemple la categoria așa da, rămâi deschis, conectat cu ei și disponibil să te adaptezi. 

Foto de Campaign Creators descarcată de pe Unsplash

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Gestionarea stresului în echipe

Venim astăzi către tine cu câteva idei despre cum poți acționa în echipă astfel încât să navigați cu ușurință valul emoțional al momentului.

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.