fbpx
Caută

Ce a fost mai întâi, jobul sau pasiunea?

Foarte puțini dintre noi putem afirma că am reușit să îmbinăm în mod armonios pasiunile și locul unde ne desfășurăm activitatea, sursa noastră principală de venit. Pentru restul, ne rămâne să ne bucurăm de multitudinea de avantajele pe care ni le aduce prezența unui hobby în viața noastră independent de locul de muncă.

Cum apar pasiunile/hobby-urile în viața noastră
O poveste clasică este cea pe care cu siguranță fiecare dintre noi am experimentat-o cel puțin o datâ în viață: părinții ne îndrumă de mici să urmăm diverse cursuri care ar putea deveni mai târziu interese vocaționale: balet, karate, pian, dansuri, chiar și cursurile de limbi străine pe care mulți copii le încep chiar înainte să înceapă să studieze limba maternă.

Motivul pentru care copiii sunt încurajați de mici să aibă astfel de activități în programul lor săptămânal este acela de a le oferi diverse contexte prin care să se dezvolte, să-și întărească stima de sine și să socializeze ușor în medii noi.

De multe ori nici nu contează dacă vorbim de sport, artă sau chiar gastronimie, important este după cum mulți spun “să experimenteze cât mai mult, să se dezvolte multilateral.”

De aproximativ 6 ani, sunt trainer în cadrul Fundației LEADERS și zi de zi am ocazia să lucrez cu noua generație, cei care acum sunt elevi de liceu. Vorbim despre viitorii adulți care vor intra foarte curând în câmpul muncii, un lucru care îmi dă foarte multă încredere într-un viitor progres al generației. Spun asta deoarece în virtutea rolului de trainer și consilier în carieră am purtat conversații cu sute de elevi din toată țara și m-am bucurat să aflu că una dintre principalele lor preocupări este să-și găsească o viitoare carieră plecând de la pasiunile și hobby-urile pe care le au în prezent. Vorbim de o generație care prețuiește impactul pe care îl va avea munca ei în detrimentul ideii liniștitoare de a avea un job sigur și atât.

Aceasta generatie are ocazia sa se bucure de părinți deschisi care îi expun la experinețe diferite, activități extrașcolare care îi dezvoltă atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Descopăr adolescenți care au avut ocazia să dezvolte pasiuni încă de la vârste foarte fragede.  Printe pasiunile pe care le găsesc des la noua generație cu siguranță se regăsesc actoria, sportul de performanță  și voluntariat. Părinții fiind aici principalii responsabili pentru aceste preocupări.

Hobby-urile – câștig de experiență sau pierdere de timp
Eu și colegii din generația mea nu am fost atat de norocoși, părinții mei considerând până la începerea liceului că dacă îmi mai adaugă o activitate extrașcolară, performanțele de la școală vor fi mai scăzute.

Studiile arată însă contrariul: prezența unui hobby în viața unui adult poate să-i îmbunătățească semnificativ performanța la job, conform unui studiu realizat de Journal of Occupational and Organizational Psychology, cei care au un hobby creativ reușesc să fie creativi și în viața de zi cu zi.

Totodată, un hobby prezent în viața unui  adult îmbunătățește semnificativ sănătatea (chiar dacă nu este vorba doar de activități sportive. Un studiu realizat de către o echipă mixtă de psihologi și medici pe un eșantion de 1400 de persoane arată faptul că o persoană care are un hobby/o pasiune are tensiunea mai mică, un nivel scăzut de cortizon în corp și este mult mai activă fizic (chiar dacă vorbim de hobby-uri statice precum tricotajul, confecționarea de obiecte hand-made sau cântat la un instrument).

Partea bună este că astăzi datorită tehnologiei avem acces la multe resurse prin care putem să ne dezvoltăm pasiuni și hobby-uri, iar majoritatea dintre noi avem cel puțin unul. După începerea liceului mi-am descoperit și eu cele mai importante moduri de a-mi petrece timpul: voluntariatul, fiind membră în trei organizații nonguvernamentale, tir pistol pe care am ajuns să-l practic de performanță și trekking-ul. Astăzi, îmi umplu timpul tot în mediul nonguvernamental fiind coordonatorul principalului program de educație nonformală pentru elevii din sistemul preuniversitar din România, iar atunci când nu sunt în fața lor să-i ghidez și să le predau, ghidez grupul montan în expediții prin toată lumea, gândindu-mă la provocarea supremă și poate cheia către o viață fericită și împlinită.

Vă las cu acest ultim gând pe care-l port cu mine mereu și pe care această nouă generație încearcă să-l exploreze: cum reușim să transformăm hobby-urile/pasiunile în modul principal de a ne câștiga existența și a ne petrece timpul?

Articole similare

Crăciunul ăsta la birou: Cadouri vs recunoștință

Mai sunt două săptămâni până la Crăciun și deja ne pregătim listele, coșurile de cumpărături reale sau virtuale, adresele unde să trimitem colegilor și colaboratorilor ceva pentru a le transmite

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.