paper-team

Coechipierul lider

Articol preluat din Newsletterul din data de 26 iunie 2018

Nu întâmplător am ales să schimbăm ordinea și să vorbim astăzi de coechipierul lider. Un rol care-l plasează pe lider în interiorul echipei și care se bazează pe capacitatea acestuia de a inspira “de la firul ierbii”.

Cum definești un lider bun? De-a lungul istoriei, cei mai importanți lideri au fost cei capabili să mențină un echilibru între autoritate și statutul de jucător de echipă.

Inspirația vine din interior – nimic nu este mai frumos decât sentimentul că am contribuit împreună la succes, cât și cel că orice s-ar întâmpla, suntem toți pentru unul.

Echipele ne fac să simțim apartenență, relevanță și….siguranță, iar Simon Sinek are o teorie foarte interesantă aici: în istoria veche a omenirii, pericolul era peste tot și tribul trebuia să se încreadă reciproc pentru a rămâne în siguranță. În vremurile moderne, o afacere prezintă pericole – concurenții își reduc cota de piață, o nouă tehnologie care va face modelul de business depășit, iar modul în care liderul se află printre noi și ne conduce din interior ne face să ne simțim în siguranță. Ca rezultat, în momentul în care oamenii din echipă se simt în siguranță, oferă la rândul lor “combustibilul” care asigură sustenabilitate echipei: încredere și cooperare.

Și dacă tot ne-am uitat “la firul ierbii”, exemplul de coechipierul lider este și modelul de funcționare al echipelor de fotbal. Eden Hazard, Igor Akinfeev și Harry Kane, liderii echipelor Rusiei, Belgiei și Angliei care acum conduc Campionatul Mondial de Fotbal și care sunt înainte de toate….jucători de echipă.

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Bine ai venit în echipă!

despre câteva metode prin care poți să-i faci pe noii colegi să simtă că aparțin, să cunoască și să se identifice culturii organizației pe care o conduci.

Începe să construiești încredere

Cum stai cu încrederea în organizația din care faci parte? În echipele în care lucrezi? În perioada asta în care suntem foarte presați de context, în care ne vedem mult