Trecem printr-o perioadă în care pare că suntem mai apropiați unii de ceilalți, chiar dacă experimentăm distanțarea socială. Vedem exemple de oameni care se revăd cu prieteni care locuiesc în alte țări, businessuri locale care datorită internetului reușesc să devină naționale sau chiar internaționale, inițiative, coaliții și parteneriate pe care nu le-ai fi putut prezice care par că au fost predestinate să existe împreună.

Totodată, distanțarea socială demonstrează cum suntem, de fapt, interconectați pe tot parcursul vieții noastre, cum facem parte din rețele și acțiunile noastre, oricât de izolate ar părea, au efectul unor unde pe suprafața apei care cresc și cresc și pot ajunge să producă valuri. Acesta este și motivul pentru care este important în aceste zile ca fiecare dintre noi să rămânem în casă pentru că acum mai mult ca oricând legăturile dintre noi devin vizibile dacă analizezi efectul de răspândire al virusului. Ce este cel mai important este că acest efect de răspândire nu face decât să ne arate care sunt canalele, legăturile, conexiunea dintre noi, lucruri care au fost întotdeauna acolo dar pe care ne-a fost dificil să le vedem.

Criza globală pe care o trăim este rezultatul unui butterfly effect – mică schimbare dintr-un sistem neliniar determinist care poate duce la diferențe mari într-o stare târzie. Numele efectului, inventat de Edward Lorenz (matematician cunoscut în special pentru lucrările sale de pionierat în domeniul teoriei haosului) este derivat din exemplul teoretic de formare a unui uragan ca urmare a faptului că un fluture a bătut din aripi în urmă cu ceva timp. Mutația genetică a unui virus produsă la mii de kilometri depărtare într-o piață din China a determinat înghețarea întregii lumi astăzi.

O lecție foarte importantă subliniată de rapiditatea răspândirii este că fiecare dintre noi, la rândul nostru, în organizațiile din care facem parte, putem genera un butterfly effect prin deciziile și comportamentele noastre. O acțiune mică făcută astăzi va afecta mai târziu un număr mare de persoane. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem atât de multe acțiuni de solidaritate, implicare și transformare zilele acestea în jurul nostru, Și deși pare că situația este în continuare dificilă, este important să urmărim în timp efectele acestor acțiuni: cum va impacta sistemul medical faptul că multe organizații și-au redirecționat producția către echipamente de siguranță, cum se va mări impactul business-ului tău acum că oameni din toată lumea pot avea acces la conținutul, serviciile tale și know-how-ul ce până acum câteva săptămâni avea o distribuție limitată? Revenind la noi, cei care scriem, cei care citim săptămânal newsletter-ul, eu și cel mai important, TU și te întreb: care va fi efectul tău pozitiv? În timp, dacă vom reuși să încetinim răspândirea prin cea mai simplă acțiune pe care o putem face, asemeni unui fluture ale cărui bătăi din aripi pot genera un uragan, rămânerea noastră în case va determina oprirea furtunii

Articol preluat din Newsletter-ul LEADERS din 24 martie 2020. Abonează-te și tu gratuit și ne revedem în fiecare marți.

Photo by Boris Smokrovic on Unsplash