Search

Cum să-ți descoperi și dezvolți mentalitatea de explorator?

Articol preluat din Newsletterul din data de 26 februarie

Te invităm astăzi la o conversație despre elementele care pot prezice succesul în viață, mai exact la factorii observați care îți pot asigura un parcurs de creștere.

Când vine vorba de succes, este ușor să credem că oamenii binecuvântați cu capacități cognitive superioare sunt cei care vor reuși în viață, dar noi cercetări de la Universitatea Stanford demonstrează contrariul. Carol Dweck, psiholog, și-a petrecut mare parte din carieră studiind legătura dintre atitudine și performanță, iar ultimul ei studiu arată că atitudinea este un predictor mai bun al succesului decât inteligența. Din cercetările ei s-a desprins teoria despre care cu siguranță ai auzit: mentalitatea poate fi împărțită în două categorii – mentalitate fixă – mentalitate de creștere.

Mentalitatea fixă: nu îți permite să te adaptezi foarte ușor, iar atunci când te întâlnești cu provocări și cu situații noi te vei simți depășit și fără speranță. Din acest motiv provocările vor fi asociate mai degrabă cu obstacole, capacitatea de a depune efort ca fiind inutilă, iar critica și feedback-ul negativ le vei ignora și respinge.

Mentalitatea de creștere: principalul atribut este acela că în urma efortului vei progresa. Astfel, o mentalitate de creștere te va ajuta să cataloghezi provocările ca pe oportunități de a învăța ceva nou, chiar și atunci când IQ-ul este mai scăzut.  

Tindem să migrăm uneori către o mentalitate fixă deoarece istoria ne-a demonstrat și ne-a și modelat în acest fel: favorizându-i pe cei cu o viziune pesimistă. Astfel suntem “înzestrați” cu un bias negativ care de multe ori ne face să evităm provocările doar din considerentul de supraviețuire. Astfel creierul nostru continuă și astăzi să funcționeze conform acestei tendințe negative și din acest motiv principiul general răspândit este că “răul” este mai puternic decât “binele” lucru care influențează puternic și mentalitatea noastră.

Modul în care mai putem vedea această mentalitate de creștere este mentalitatea de explorator. Un lucru pe care îl facem încă din primele programe LEADERS este să le expunem elevilor de liceu diferența dintre mentalitatea de explorator și mentalitatea de vânător și să le creăm contextul în care aceștia să experimenteze mentalitatea de explorator. Atitudinea noastră joacă un rol foarte important în comportamentul pe care îl afișăm, și după cum s-a demonstrat poate influența și succesul. Conform teoriei din Betari Box atitudinea ne influențează comportamentul, iar noi la rândul nostru influnețăm mai departe atitudinea și comportamentul celorlalți.

Concluzia? Mentalitatea de creștere, de explorator, poate fi contagioasă! Descoperă momentele în care ești prins într-o mentalitate fixă și fă o schimbare – cu siguranță îi vei influența și pe cei din jurul tău.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.