Caută

Efecte puternice și în sens pozitiv

Articol preluat din Newsletterul din data de 6 noiembrie 2018

În leadership este foarte des adus în discuție termenul de schimbare. Fie că ne uităm la liderii care au avut un efect pozitiv asupra anumitor comunități, societăți, și așteptăm să vedem același lucru, fie că alții pun pe seama noastră responsabilitatea schimbării, așteptările sunt deja setate.

Pentru că te numeri printre cei care au așteptări de la ceilalți, sau cei la care oamenii privesc cu speranță că vei porni o scânteie de schimbare, vom vorbi astăzi despre factorii externi care pot determina efecte puternice și în sens pozitiv.

Naomi Klein, scriitoare Canadiană, activist politic și producător de film, povestește în cartea sa The Shock Doctrine despre faptul că există trei ingrediente care pot determina o astfel de schimbare: un eveniment șocant, imaginație și inițiativă.

Șocurile despre care vorbește Naomi sunt mari – crize economice, catastrofe naturale, accidente industriale. Evenimente de acest gen pot acționa ca o alarmă care te trezește brusc și neașteptat. Când vedem o amenințare, ne organizăm pentru a-i face față, descoperind astfel că suntem mult mai puternici decât ne-am imaginat. Efectul este puternic însă durata acestuia variază. După ce riscul a dispărut, sau, în cazurile mai puțin fericite, după ce ne-am obișnuit cu ideea, forța de schimbare dispare.

Istoria ne-a învățat că o criză puternică poate să determine evoluția.

Astăzi suntem expuși la multe evenimente care pot determina inițiativa care are forța schimbării și este inevitabil că astfel de evenimente vor continua să apară. Tu, cum vei rămâne motivat atunci când mediul înconjurător nu este favorabil?

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.