Search

Go with the FLOW

Starea de care ai nevoie se numește flow și cu siguranță ai experimentat-o de câteva ori până acum atunci când reușești să te concentrezi pe un singur lucru și timpul să pară că trece doar în favoarea ta. Potrivit psihologului Mihály Csíkszentmihályi starea de flow este o stare optimă a conștiinței în care ne simțim cel mai bine și performăm la cele mai înalte standarde. Acest sentiment este caracterizat de absorbția completă în ceea ce faci, unul dintre rezultate fiind pierderea simțului spațiului și timpului. 

Studiile lui Csikszentmihalyi l-au determinat să concluzioneze că fericirea este o stare internă și nu una externă. Cartea sa publicată în 1990, Flow – The Psychology of Optimal Experience, se bazează pe premisa că fericirea poate fi influențată de starea de flow.  Astfel a ajuns la teoria că fericirea nu este o stare rigidă, neschimbătoare ci dimpotrivă, la fel ca în cazul flow-ului, manifestarea fericirii presupune depunerea unui efort dedicat.

Fiecare dintre noi avem un nivel de fericire asupra căruia avem un anumit grad de control, iar prin cercetări, Csikszentmihalyi a început să înțeleagă că oamenii sunt cei mai creativi, productivi și fericiți atunci când se află în starea de flow. În cercetările sale autorul a intervievat sportivi, muzicieni și artiști pentru a corela nivelurile lor de performanță cu modul în care s-au simțit în timpul acestor experiențe. 

Toate informațiile de mai sus nu fac decât să-ți dorești să experimentezi cât mai repede starea de flow, și pentru că citești acest text chiar la început de zi, îți lăsăm mai jos câteva caracteristici care te vor ajuta să identifici momentele în care te afli în această stare de productivitate și fericire, cât și o serie de guidelines despre cum poți în mod activ să ajungi în starea de flow. 

Tot autorul cărții, Csikszentmihalyi, descrie cele opt caracteristici ale flow-ului astfel:

  • Concentrare completă asupra task-ului;
  • Claritate asupra obiectivelor și deschiderea către feedback imediat;
  • Senzația de transformare a timpului (accelerare / încetinire);
  • Efort depus cu ușurință;
  • Sentimentul unei experiențe profitabile;
  • Echilibru constant între provocări și abilități;
  • Acțiune și autocunoaștere;
  • Sentimentul de control asupra task-ului.

Tu ești pregătit să încerci astăzi starea de flow?  Urmărește cu atenție și bucură-te de momentele în care te regăsești în această stare, iar dacă simți că ai nevoie de ajutor, încearcă să atingi în mod conștient câteva dintre elementele de mai sus pentru a ajunge în starea potrivită.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.