Search
Îți propunem câțiva pași pe care să-i urmezi în “începutul” tău, oricare ar fi acela, o serie de idei care ar putea să ia din greutatea noutății și a schimbării și care ar putea să transforme o idee copleșitoare în ceva de care te poți apuca de astăzi.

Începutul

Iată-ne în contact pentru prima dată în 2021, un an pe care stă multă presiune din partea întregii lumi: să scăpăm de pandemie, să trecem cu bine peste o nouă criză economică, să  regăsim stabilitatea politică în țările marcate de alegeri tumultoase. Inclusiv la nivel micro, s-a auzit despre 2021 că va fi anul în care vor avea loc toate nunțile, evenimentele amânate în 2020, toate călătoriile mult visate, schimbările de carieră sau de stil de viață. Putem spune despre acest nou an că poartă multe pe umeri și poate ar trebui să începem să exersăm niște răbdare și calibrare de așteptări și să ne luăm responsabilitatea acestor dorințe.

Cum facem asta? În primul rând trebuie să începem ceva. Și știm că asta este poate cea mai grea etapă, așa că astăzi vrem să vorbim cu tine despre cum putem aborda începuturile, primul pas, primul email răspuns, primul cuvânt pe o pagină goală, primul check de pe lista de lucruri de făcut din agenda ta. 


Îți propunem câțiva pași pe care să-i urmezi în “începutul” tău, oricare ar fi acela, o serie de idei care ar putea să ia din greutatea noutății și a schimbării și care ar putea să transforme o idee copleșitoare în ceva de care te poți apuca de astăzi:

  1. Pune ideea pe hârtie: într-o agendă, pe tabletă sau într-un document digital, alege metoda care simți că ți se potrivește cel mai bine și pur și simplu scrie. Scrie despre cum arată ideea/planul tău, scrie despre cum te simți când te gândești la asta și mai ales de ce vrei să faci asta. Nu există un format potrivit, important este să faci acest download din planul imaginației tale în plan real. Te încurajăm să păstrezi acest material și să nu-l împărtășești cu nimeni în acest format, cel puțin până când ideea începe să capete contur;
  1. Stabilește-ți un plan: acum că ai știi CUM arată ideea ta poți să te gândești care sunt pașii prin care poți ajunge la ea. Te încurajăm să mergi către acțiuni cât mai mici, pe care le poți realiza zilnic, poate chiar începând de astăzi. Este foarte posibil să generezi o listă de zeci de pași, însă, parcurgerea lor îți va oferi motivația și încrederea necesare să rămâi conectat și să perseverezi. Oricât de nesemnificativ ar părea, asigură-te că în fiecare zi ai făcut ceva pentru ideea ta. Chiar dacă uneori înseamnă doar să-ți aloci 10-15 minute pentru a citi ceva despre asta. Cu fiecare zi care trece vei fi din ce în ce mai aproape. 
  1. Nu căuta momentul cel mai potrivit: Amânăm decizii importante, idei și proiecte de foarte multe ori sub pretextul “nu este timpul / sezonul / anotimpul potrivit”. Așteptăm momentele în care “se aliniază planetele”, sau o voce care să ne șoptească “acum este cel mai potrivit moment pentru ideea ta”, iar tot ce reușim să facem este să amânăm constant așteptând ceva ce nu va veni cu siguranță, Putem găsi la nesfârșit motive pentru care acum nu este momentul potrivit, iar noi te provocăm să încerci o nouă mentalitate anul acesta. 
  1. Nu te angaja într-o bătălie spre perfecțiune: suntem siguri că un început nou poate să însemne și o așteptare de perfecțiune. Mai ales că viziunea unui proiect, a unei idei, a unui plan nou de viitor poate să fie atractivă tocmai pentru rezultat și nu neapărat pentru procesul de a ajunge acolo. Realitatea este puțin diferită și s-ar putea ca astfel de așteptări să te facă să renunți pe parcurs. Sfatul nostru este să te concentrezi pe progres și nu pe perfecțiune, să te gândești cum poți să-ți îmbunătățești parcursul spre rezultat pentru că automat și rezultatul va beneficia de îmbunătățiri. Cum ar fi ca fiecare pas din planul tău să fie un pas suficient de bun pentru ziua respectivă, pentru momentul în care s-a încadrat, pentru ce ai tu nevoie ca să ajungi acolo unde ți-ai propus? 
  1. Caută-ți și alege-ți susținătorii: Știi deja că suntem influențați și căpătăm din valorile și personalitatea celor cu care petrecem cel mai des timpul. Din acest motiv este important să-ți selectezi o mică comunitate prin care să-ți crești șansele de succes. Fă o selecție, alege în comunitatea ta acei oameni care îți cresc șansele de succes, cei ale căror povești de inspira, care te vor încuraja în parcursul tău și care te vor motiva în începuturile tale.

Începuturile sunt grele pentru noi toți și este important să ne oferim un strop de înțelegere, răbdare și chiar și bunătate pentru a ne crește încrederea și a face și următorul pas. Sunt multe de făcut în 2021, iar noi credem că ești suficient de bun pentru a realiza exact acele lucruri de care ai nevoie.

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #149.

Foto Ibrahim Boran/ Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.