Articol preluat din Newsletterul din data de 22 ianuarie

Am dedicat mult timp în săptămânile trecute încurajând ideea de a o lua mai încet, de a nu ne arunca în provocările urgente și de a ne stabili propriul ritm când vine vorba de responsabilități profesionale și personale. Astăzi provocăm ideea de slowing down uitându-ne la contexte foarte specifice în care este nevoie să ținem pasul cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, încercând să extragem câteva idei care ne-ar putea ajuta în noul an.

 Când spunem urgență este clar că printre primele idei la care ne gândim se numără și camera de gardă din spitale, un loc în care leadershipul și procedurile foarte bine stabilite și respectate fac uneori timpul să pară că stă în loc, totul în favoarea pacienților.


O echipă de medicină de urgență se încadrează într-o categorie foarte specifică numită echipe de acțiune interdisciplinară. Membrii unei astfel de echipe sunt foarte specializați, iar pentru a rezolva o situație specifică de cele mai multe ori trebuie să coopereze în situații extrem de dinamice, având totodată și rol de instructori pentru membrii noi și rezidenții prezenți.

În literatura de specialitate există câteva caracteristici cheie ale leadershipului eficient în cazul echipelor de acțiune interdisciplinară, iar aceste caracteristici ți le prezentăm astăzi cu scopul de a le testa atunci când te vei afla în situații care impun un ritm alert. Conducerea echipelor în medicina de urgență este: 1. funcțională – sarcina liderului echipei este să se asigure că toți membriii echipei își îndeplinesc responsabilitățile, acesta intervenind doar atunci când este neapărat necesar; 2. flexibilă – stilul de conducere al echipei depinde de foarte mulți factori și poate fi tot timpul adaptat; 3. împărțită – camera de gardă este și un loc de învățare pentru rezidenți, astfel, conducerea este adesea împărțită între liderii formali și stagiari; 4. delegată – într-un astfel de mediu contextul se poate schimba la fiecare minut, o schimbare de context poate să impună o schimbare a liderului echipei, iar o conducere eficientă este întotdeauna delegativă ținând cont de membrii echipei și de abilitățile și pregătirea lor.

Astfel, revenind la ritmul cu care te-am obișnuit, leadershipul în situații de urgență nu înseamnă neapărat o viteză mult mai mare de reacție ci mai degrabă un set de principii foarte clare, împărtășite și înțelese de către toți membrii echipei și aplicate cu strictețe atunci când este necesar.

Așa cum medicilor le este interzis să alerge în camera de gardă, indiferent de cât de mare este urgența, te provocăm și noi să-ți găsești ritmul și procedurile proprii prin care să faci față, cu eleganță, situațiilor urgente.