Search

Limitarea la propriul univers

Articol preluat din Newsletterul din data de 11 decembrie 2018

Cum îți alegi oamenii din echipele în care lucrezi? Există o vorbă veche care circulă mai ales printre antreprenori: să îți iei în echipă oameni mai buni ca tine. Cu siguranță ai auzit deja asta și poți să enumeri toate motivele pentru care este o teorie bună. Întrebarea noastră este: ai aplicat acest principiu? De câte ori ai făcut o analiză a contextului în care te afli, iar dacă ai constatat că ești cel mai bun din cameră ai făcut o schimbare?

Fiecare dintre noi suntem posesori ai unui ego, iar aici apare problema care ne limitează pe noi și echipele noastre la propriile cunoștințe.  De cele mai multe ori când ne înconjurăm de oameni mai deștepți ca noi nu avem cel mai bun sentiment, și deși puțini ar admite acest lucru de fapt, acesta este adesea și motivul pentru care oamenii nu reușesc să ia în considerare acest sfat evident. Chiar și cei mai deschiși dintre noi ne putem pierde atunci când suntem înconjurați de oameni geniali.

Este oare posibil să ne reconfigurăm astfel încât să putem profita de avantajele unei echipe de oameni superperfornanți fără să avem de suferit la capitolele ego și încredere în sine? Răspunsul vine bineînțeles de la cei care au făcut deja asta și care acum se bucură de efectele teoriei, iar acestea ar putea fi câteva direcții de ajutor:

  1. Nu intra în competiție
    Echipa din care faci parte trage spre același scop comun. Succesul și performanțele individuale ale fiecărui membru au ecou în întreaga echipă. Cu cât vei concura mai mult, cu atât vei învăța mai puțin. Ziua în care vei accepta faptul că există oameni mult mai bine pregătiți ca tine va fi ziua în care vei învăța mult mai ușor.
  2. Fidelitate și performanță
    Este important să avem în echipă oameni bine pregătiți și oameni loiali. Însă când cele două se exclud, loialitatea nu mai rămâne un atu. De foarte multe ori preferăm să păstrăm alături oamenii care ne-au demonstrat un atașament emoțional dar trebuie să fim atenți să avem un echilibru în echipă. Oamenii care sunt mereu de acord cu noi nu sunt neapărat cei mai buni pentru performanțele echipei.
  3. Învățare continuă
    Imaginează-ți scenariul alternativ. Atunci când ești tu expertul din cameră trebuie să investești timp și efort să-i crești pe cei din jurul tău, activitate care poate fi frustrantă și uneori poți pierde energie. Când îți atragi alături oameni cu mai multă experiență îți creezi și ție un cadru de învățare.


Alege în echipa ta  oameni buni și îți vei face un cadou atât ție, cât și oamenilor tăi. Fiecare dintre noi avem limite, iar atunci când ne înconjurăm cu cele mai bune resurse reușim să le depășim.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.