Search

Lumea: așa cum suntem noi!

Articol preluat din Newsletterul din data de 30 octombrie 2018

Este marți dimineață, foarte de dimineață. Vezi răsăritul din balconul apartamentului, din mașina în care deja stai în trafic, din biroul unde te-ai grăbit să ajungi mai devreme astăzi. Faci o fotografie. La fel ca tine, alte câteva sute de mii de persoane văd același răsărit și câțiva faceți poze. Prin lentila fiecărei camere, din balcon, mașină sau birou, răsăritul o să arate altfel.

Experiențele pe care le trăim zilnic sunt înregistrate de mintea noastră cu propriile versiuni influențate, doar anumite elemente sunt parte din realitatea obiectivă, iar cele pe care le selectăm automat le selectăm datorită: intereselor, dorințelor, valorilor, experiențelor anterioare similare sau comportamentale, emoția momentului sau emoția față de ceilalți. Privim întotdeauna lumea printr-o fereastră a cărei culori, compoziție sau mărime va determina de fiecare dată modul în care arată imaginea percepută de noi.

Există multe exemple de iluzii vizuale care ne testează atenția: elemente similare din aceeași fotografie care par total diferite doar din cauza background-ului diferit, picturi, desene, care sunt total diferite în funcție de unghiul din care privești (celebrul exemplu cu imaginea unei tinere și imaginea unei bătrâne), fiecare dintre aceste trucuri ne forțează să ne concentrăm și să încercăm să găsim adevărul absolut, imaginea nealterată, imaginea comună care pentru toți înseamnă același lucru.

De câte ori ne punem problema asta în viața de zi cu zi? Când vedem comportamentul unui coleg și suntem convinși că știm de ce face lucrurile, de cele mai multe ori cele cu care nu suntem de acord, nu mai încercăm să schimbăm perspectiva. Știm în interiorul nostru că adevărul pe care îl vedem și simțim este cel absolut, nu doar un truc de perspectivă. Nu mai încercăm să ne forțăm să vedem lucrurile și din alte unghiuri, pentru a descoperi și altceva.

Lucrurile care nu fac parte din realitatea noastră devin din ce în ce mai blurry, rămân mereu în focus cele pe care le cunoaștem, pe care le-am mai întâlnit, cele care fac parte din universul nostru, cele care ne confirmă o presupunere pe care deja am făcut-o.

Chiar și atunci când subiectul este același, răsăritul, acesta arată, înseamnă, transmite lucruri atât de diferite câte perspective l-au surprins.

Te provocăm săptămâna asta să descoperi lucrurile pe care alegi să le vezi dintr-un singur unghi, să-ți pui la încercare lucrurile pe care le știi și să cauți nu cu scopul de a descoperi ceva anume, ci din cel mai sincer sentiment de curiozitate. Surprizele de care te vei bucura….sunt din partea casei!

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.