nijueqw0rkg

“Never give up” e un mușchi. Antrenează-l!

În ultima vreme am auzit multe conversații despre cum reușim să ne ținem motivați pe perioada verii, mai ales acum, în luna august, când fie ești unul dintre cei care citește în dimineața asta newsletter-ul din vacanță, fie ești în biroul mult mai gol, te-ai bucurat de lipsa traficului din dimineața asta dar parcă asta nu e suficient pentru a-ți găsi motivația să lucrezi.

Ei bine, îți dăm o veste: perseverența și motivația personală sunt dependente de interacțiunea cu cei din jur. Mai exact, dacă nu reușești să-ți găsești curajul de a te apuca de niște task-uri sau dacă îndeplinirea unui element de pe lista ta de to do îți ia mai mult ca de obicei, cel mai probabil ai nevoie de niște oameni în jurul tău care reușesc. Și știința o demonstrează! Un alergător amator care își stabilește ca obiectiv terminarea unui maraton cel mai probabil va beneficia de alăturarea într-un grup de alergători cu experiență. Iar aici sunt două lecții esențiale de luat:

 1. Presiunea grupului / peer pressure – văzându-i pe cei din jur că își realizează obiectivele dar și anunțarea intenției personale de a alerga este o promisiune personală care poate să te ajute să nu amâni ceea ce ți-ai propus.

2. Învățarea: spuneam că dorința de a nu abandona este ca un mușchi care trebuie antrenat, iar învățarea este cel mai bun antrenor. Învățarea poate să fie un element foarte important, mai ales dacă conștientizezi că este personală și dependentă de motivația și responsabilitatea ta. Mulți oameni cred în mod greșit că învățarea este o chestiune legată de inteligență.  De aceea, mulți oameni tind să abordeze subiectul învățării fără a se concentra prea mult. Nu se gândesc prea mult la modul în care pot atinge performanță prin învățare pentru că nu este pentru ei. Un studiu realizat de Marcel Veenman, un cercetător cu experiență de peste 25 de ani în studiul metacogniției (cunoaștere despre cunoaștere), arată că obiceiul și strategiile de învățare sunt mai importante decât inteligența brută atunci când vine vorba de perseverență și acumularea de expertiză. Veenman a descoperit că persoanele care își urmăresc îndeaproape modul de gândire (se preocupă activ de experiențele prin care trec, modul în care le percep și lecțiile luate din fiecare astfel de experiență) îi vor depăși pe cei care au niveluri de IQ mai ridicate atunci când vine vorba de învățare. Cercetările sale sugerează că în ceea ce privește măiestria, concentrarea pe modul în care înțelegem lucrurile este cu 15% mai importantă decât inteligență înnăscută.

Așadar ai două elemente care să te ajute acum să-ți găsești motivația: presiunea grupului (cheia aici la tine așa cum arată și Betari Box – dacă simți că cei din jur nu te motivează suficient probabil că și tu ești responsabil pentru lipsa de motivație și este nevoie să-ți schimbi atitudinea pentru a putea beneficia de un mediu așa cum îți dorești). Învățarea, cel de-al doilea element, presupune o continuă întoarcere și analiză a modului în care gândești, iei decizii și evaluezi reușitele și eșecurile. Never give up este un mușchi! Iar tu ești singurul responsabil de antrenamentele tale.

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.