Search

Pot să-ți pun o întrebare?

Articol preluat din Newsletterul din data de 21 august 2018

Încă de când suntem copii începem să descoperim lumea prin întrebări. Studiile arată că un copil curios va pune cel puțin 73 de întrebări pe zi, iar pe măsură ce devenim adulți ne deconectăm de această unealtă de explorare. De ce renunțăm?

Dacă facem câțiva pași spre perioada petrecută în școală cu siguranță putem să ne amintim că primeam recunoaștere și recompense atunci când ofeream răspunsuri, nu când le căutam. Același sistem se păstrează și în viața de adult, la job, unde ne cei care au răspunsuri ne face să ne simțim mult mai în siguranță decât cei care se întreabă mereu.

O altă problemă este legată de luarea deciziilor. De multe ori, în echipe, lucrurile ce trebuie rezolvate au termene limită foarte rapide, de la rezolvă te rog acum la termenul limită era ieri, iar o consecință a acestui proces este faptul că sărim foarte des la concluzii.

Întrebările sunt un ingredient de neînlocuit pentru învățare și pot contribui la creșterea empatiei și a legăturilor interpersonale.

Întrebările sunt instrumente atât de puternice încât ele pot fi benefice chiar și în situațiile care contravin normelor sociale: interviurile pentru angajare. Dan Cable de la London Business School, și Virginia Kay, de la Universitatea din Carolina de Nord, sugerează că majoritatea oamenilor se auto-promovează excesiv în timpul interviurilor. Iar atunci când intervievații se concentrează a se vinde pe ei înșiși vor uita să pună întrebări despre intervievator, lucru care doar le-ar favoriza poziția și imaginea în cadrul interviului, reușind astfel să stabilească o conexiune reală, naturală, între ambele părți de la masa interviului.

Astfel, pentru a-ți menține mentalitatea de explorator din copilărie te îndemnăm să-ți regăsești bucuria de a pune întrebări. Creativitatea personală și inovația organizațională se bazează pe dorința de a căuta informații noi, iar cheia este mereu la tine.

Așadar, vrei să descoperi mai mult?

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.