priscilla-du-preez-XkKCui44iM0-unsplash-scaled

Relațiile și imunitatea

Motivul pentru care abordăm acest subiect este legat de un alt aspect care ne poate întări sănătatea fizică și mentală în această perioadă și anume, relațiile. Se poate oare ca bunătatea, dragostea și preocuparea pentru comunitățile din jurul tău, să te facă mai sănătos și mai fericit? Cercetările confirmă o legătură directă. Conform Forumului Economic Mondial, un studiu din realizat chiar  în 1978 a analizat legătura dintre nivelul ridicat al colesterolului și sănătatea inimii și a stabilit că bunătatea contribuie activ la o inimă mai sănătoasă. Kelli Harding, profesor de psihiatrie la Columbia Medical Center, revine asupra cercetării din ‘78, completând cu descoperirile sale cele mai recente în noua sa carte, The Rabbit Effect: Live Longer, Happier and Healthier with the Groundbreaking Science of Goodness.

În ultimii ani oamenii de știință au investigat factorii biologici și comportamentali care pot influența sănătatea în raport cu relațiile umane. De exemplu, una dintre descoperiri se referă la faptul că relațiile puternice, o viață socială activă și o conexiune permanentă cu ceilalți ajuta la ameliorarea nivelului de stres, inclusiv la reglarea insulinei și la întărirea sistemului imunitar. Totodată, un element foarte important în aceste descoperiri a fost legat tocmai de grija față de ceilalți ca element esențial în valorificarea puterii relațiilor. Activitățile de tip suport social, implicare activă în a-i ajuta pe alții fie prin sfaturi sau mentorat au efecte pozitive atât pentru cei asupra cărora sunt îndreptate, cât și asupra celor care le fac.

Dacă în context personal menținerea unor relații sănătoase și armonioase pare să fie mai naturală, în context profesional calitatea relațiilor ne influențează la fel de mult sănătatea și este important să îngrijim aceste relații cu aceeași atenție cu care avem grijă de noi înșine. Astfel, îți lăsăm câteva idei care îți pot fi utile în menținerea relațiilor din această perioadă:

  1. Respectă timpul celorlalți: probabil ți s-a întâmplat să te gândești, atunci când ai auzit replica “nu pot acum” – la justificări de tipul “ce ai putea să faci, că doar suntem toți în case?”. Există un nivel de presiune socială mai ales în ceea ce privește invitațiile de a te alătura în întâlniri pe Zoom și Hangouts. Timpul este măsurat un pic diferit de când suntem toți prinși în casele noastre și este important să le lași celor din jurul tău spațiul pentru a se manifesta în propriul ritm.
  2. Comunică transparent: vorbeam săptămânile trecute despre importanța empatiei și a normalizării emoțiilor pe care le simțim acum. Fii deschis către colegii tăi / echipa ta cu tot ce simți
  3. Oferă constant feedback: de când suntem în spatele ecranelor validarea nu mai este la fel de ușoară. Din acest motiv nevoia de feedback este mult mai mare și în același timp și responsabilitatea de a-l oferi este la fiecare dintre noi. Chiar și lucruri simple de tipul “keep going” îi ajută pe ceilalți să-și mențină motivația astfel încât acțiunile lor să aibă un ecou din exterior.

Răspunsul eforturilor de a-ți menține relațiile puternice îl vei simți sub formă de încredere, putere și sănătate fizică și psihică.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.