Search

Termeni de comparație

Suntem mereu în căutare de resurse pentru a ne întări încrederea în sine. Trecem prin momente în care simțim că suntem stăpânii lumii și apoi pare că totul în jurul nostru nu-și găsește locul. Cel mai greu este atunci când încercăm să ne regăsim pe noi și mai ales încrederea în propriile puteri, iar în această căutare ni se întâmplă să ne oprim și să ne uităm la ceilalți și inevitabil începem să ne comparăm.

Warren Buffet folosește mereu o întrebare capcană “ți-ar plăcea să fii într-adevăr cel mai bun, iar cei din jurul tău să creadă că ești cel mai slab / sau ți-ar plăcea să fii cel mai slab, iar cei din jurul tău să creadă că ești cel mai bun?”

Ce se întâmplă când ne comparăm cu ceilalți? Cel mai frecvent ni se întâmplă să comparăm cele mai bune caracteristici ale celorlalți cu cele mai slabe / medii ale noastre. Iar rezultatul este previzibil – nu doar că ne dorim să fim mai buni decât ceilalți dorința aceasta poate să devină în multe cazuri autodistructivă. În cazul în care nu ești cel mai bun din lume la absolut orice – să fim sinceri, încă mai crezi că este posibil? – comparațiile cu ceilalți îți vor provoca inevitabil nefericire. 

Poți să fii orice, dar nu poți să fii totul! Suntem învățați de mici că dacă muncim și ne dedicăm efort, timp, pasiune, putem fi tot ce ne dorim. Iar benchmark-urile pe care ni le stabilim sunt mereu în exteriorul nostru. Ei bine, adevărul este că putem fi orice dar în propriile limite și respectându-ne promisiunile, valorile și dorințele personale. Cu siguranță că fiecare dintre noi putem să cântăm la pian, decent, cu o performanță dependentă de nivelul de energie și efort investite. Iar în acest context începem să ne comparăm: fie cu un compozitor clasic sau chiar și o comparație mai puțin exagerată, cu orice artist contemporan care își câștigă existența din muzică, sau chiar și mai aproape de universul nostru – cu colegul din școala generală care face pian de când era mic și care știe să citească și interpreteze excelent arii întregi de Beethoven – orice ai alege dintre aceste comparații te va face nefericit. 
În schimb, dacă în acest proces de învățare, te vei compara mereu pe tine de astăzi cu ceea ce ai fost ieri – este posibil să-ți găsești exact motivația și entuziasmul necesare pentru a continua. Există un singur lucru la care ești mai bun decât ceilalți oameni: la a fi tu însuți. Acesta este singurul joc pe care-l poți câștiga cu adevărat, iar miza este mare: cine vrei să fii?

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.