Când te simți singur

0

Am scris destul de mult despre autoizolare și în următoarea perioadă se pare că experimentăm o ușoară revenire în viața socială. Totodată, multe dintre companii și-au prelungit perioada de work from home și este din ce în ce mai clar că viețile noastre vor fi mai mult la distanță unii față de ceilalți, fie că vorbim de distanța de siguranță de 2m sau de întâlnit mai mult în spatele calculatoarelor.

Tot în această perioadă, în urmă cu două săptămâni, pe 30 mai, echipa formată din NASA și SpaceX au trimis doi astronauți pe Stația Spațială Internațională, urmând ca aceștia să petreacă aproximativ 4 luni pe orbită, efectuând lucrări de întreținere și verificare. Interacțiunea lor va fi limitată, la fel ca a noastră, în cazul lor fiind vorba de o interacțiune în maximum 4 persoane (pe stația spațială aflându-se doar alți doi astronauți), în cazul nostru fiind vorba de măsurile de siguranță care încă încurajează distanțarea socială.

Nimic neobișnuit pentru cei care merg în spațiu, iar cu această ocazie cei de la World Economic Forum au stat de vorbă cu astronauți și cu oameni care și-au petrecut mult timp în adâncul oceanelor în submarine, și au extras o serie de elemente care ne pot face izolarea mai ușoară:

1. Un scop foarte clar:

Peggy Whitson, prima femeie comandant a Stației Spațiale Internaționale a petrecut în spațiu în total 665 de zile cumulate. Printre primele sfaturi pe care ni le oferă referitor la izolare este cel legat de existența unui obiectiv care să te țină ancorat în perioadele de izolare. Fie că este vorba de un proiect nou la care ai început să lucrezi în această perioadă, fie că este ceea ce faci cu timpul tău pe care nu-l dedici vieții profesionale, sau pur și simplu faptul că îți propui să călătorești mai mult cu bicicleta / pe jos, aceste obiective vor da sens sacrificiului pe care ești nevoit să-l faci.

2. Ocupă-ți timpul cu ceva:

Perioadele de inactivitate pot fi dificile. Cu atât mai mult cu cât interacțiunea ta socială este limitată. Gândește-te la lucrurile pe care ți le doreai să le faci dacă ai fi avut mai mult timp? Anul trecut pe vremea asta, care sunt lucrurile pe care le-ai pus pe pauză și ai spus că va veni și timpul lor. Cu siguranță poți începe aici și acum.

3. Analizeaza-ti relațiile din viața ta

Cu siguranță acum mai mult ca oricând au ieșit la iveală aspectele emoționale din relațiile pe care le ai cu prietenii / colegii. Fostul ofițer de război, John Faffety, a petrecut o lună la bordul unui submarin care călătorea din Europa în SUA și a declarat că în izolare, ceea ce l-a ajutat cel mai mult a fost menținerea relațiilor. Mai ales în mediul profesional, în contextul în care suntem prinși în acest context împreună, este important să fim confortabili unii cu ceilalți. Ce-i de făcut? Conversații mai deschise și mai sincere, implicarea vieții personale în discuțiile de la birou și o descărcare emoțională în echipă din când în când s-ar putea să fie cel mai bun team building pe care echipa ta l-a avut.

4. Fă-ți un program

Astronautul Scott Kelly a petrecut un an în spațiu la bordul ISS, din martie 2015 până în martie 2016. NASA a observat că timpul petrecut i-a afectat inclusiv structura ADN-ului și a determinat schimbări în corpul său cum ar fi îngroșarea retinei și a arterei carotidă. Kelly a spus că pentru el cel mai important sfat pentru izolare este existența unui program stabil, un program care să cuprindă toate activitățile, atât cele din sfera profesională, cât și cele de rutină precum somn, relaxare, lectură.

Photo by Mohammad Asadi on Unsplash

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version