Articol preluat din Newsletterul din data de 27 noiembrie 2018

În 1871, antropologul Edward Burnett Tylor scrie pentru prima dată despre conceptul de călătoria eroului, o teorie cu privire la mitul eroului din multiple narațiuni, iar în 1949, Joseph Campbell matematizează modelul, iar în lucrarea sa Eroul cu o mie de chipuri, studiază modul în care modelul matematic se aplică în diverse culturi și povești.

Călătoria este astfel studiată în trei faze: Plecarea, Inițierea și Întoarcerea. Astfel, călătoria eroului este de fapt o călătorie despre schimbare, inițial a eroului și apoi a mediului în care eroul revine. Este despre împărțirea în două a lumii: cunoscut și necunoscut și lucrurile care se întâmplă în partea necunoscută.

Călătoria eroului este ce ni se întâmplă tuturor, de mai multe ori în viață, atunci când spunem DA unei provocări noi și facem pasul dincolo de granița care desparte lumea cunoscută de lumea necunoscută. Și de cele mai multe ori ne confruntăm cu provocări, aventurile noastre în necunoscut ne conduc către încercări pe care dacă le parcurgem cu succes câștigăm o răsplată (dacă în povești vorbim de o comoară sau o armă secretă, în călătoriile noastre individuale răsplata vine sub forma unei transformări, a descoperirii potențialului și a dezvoltării unor noi super-puteri).

În etapa de întoarcere, eroul revine în lumea obișnuită cu răsplata sa. Aici, odată cu traversarea pragului dintre lumi fiind deja transformat, eroul începe să-i ajute/transforme și pe ceilalți. Eroul câștigă acum înțelepciunea și puterea asupra ambelor lumi.

Îți spuneam că avem o provocare pentru tine în noul an și anume: chemarea la aventură. Precum în mitologie și povești, prima reacție a eroului când este chemat este să refuze chemarea, iar aici intervin mentorii, ajutoarele, care-l duc către pragul dintre lumi. Provocarea noastră este să spui da și să-ți găsești cel puțin o călătorie a eroului, o călătorie a liderului de care ai nevoie și tu, și oamenii din juru tău.

Comentarii

Previous articleÎmpotriva curentului
Next articleA fost sau n-a fost? Feedback-ul și efectele sale
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.