Caută

Forța celor autentici

Sunt două tipologii de lideri pe care îi remarcăm cu ușurință în interacțiunile noastre profesionale: –  liderul din exterior – îl recunoști după postură, mereu parcă ușor forțat de drept, după strângerea de mână fermă, modul în care pronunță cuvintele, volumul și tonul pe care le folosește, și ușor la polul opus liderul din mijloc îl recunoști doar dacă te apropii, este acolo, alături de oameni, construiește alături de ei, nu se deosebește foarte tare de ceilalți doar prin faptul că toți sunt mereu în jurul lui – are o energie care îi poate mobiliza pe ceilalți.

În timpul unei conversații care a avut loc la Wharton School of Business, Jonathan J Coslet, Chief Investment Officer la TPG Capital discută cu Sadhguru, un maestru al spiritualității, despre leadershipul autentic. Maestrul povestește astfel despre faptul că mulți oameni remarcă echipele de voluntari care sunt tot timpul în organizarea evenimentelor sale, și cei care îi remarcă se întreabă frecvent: unde găsiți astfel de oameni. Sadhguru oferă astfel o perspectivă diferită asupra leadershipului, spunând că nu îi găsești pe oamenii aceștia ci îi formezi, și totodată elementul cel mai important în formarea lor este iubirea.

Este clar că maestrul indian este în cea de-a doua categorie de lideri, un lider care acționează din mijlocul oamenilor și care îi inspiră pe ceilalți prin puterea exemplului. Iubirea în leadership poate fi văzut ca un element mult prea puțin pragmatic, greu de măsurat și chiar mult prea soft. Însă iubirea are un rol esențial în procesul de leadership.

Atunci când oamenii te vor urma pentru că rezonează cu cine ești tu, manifestă față de tine un tip de afecțiune care se traduce prin elemente foarte ușor de măsurat: implicare, motivație, comunicare eficientă, conectarea la o viziune comună, lucruri de care depinde procesul de leadership oricare ar fi acesta.

Un stil de leadership autentic bazat pe afecțiune reciprocă mai implică un element foarte important: grija. Când comportamentele tale de lider trec prin filtrul grijii față de ceilalți, de ce este cu adevărat important pentru ei, atenția la nevoile celorlalți corelată cu direcția în care mergeți împreună ca grup o să-ți asigure o călătorie mai lungă spre o viziune comună.

Desigur, există întotdeauna preocuparea de a găsi echilibrul corect între profesionalism și a fi personal / a arăta că-ți pasă. Însă atunci când reușești să definești foarte clar limitele, îngrijorarea, compasiunea și afecțiunea vor deveni comportamente autentice ale tale și vei reuși să eviți diminuarea reputației și a statutului de lider.

Cultural, trăim într-o țară în care originea cuvântului conducere se apropie și mai mult de modelul autentic – conducere – a duce cu sine – a aduna oamenii în jurul tău – aceste definiții se referă foarte clar la un lider nucleu, mereu în centrul oamenilor. Din această postură, forța pe care o are un lider autentic este greu de egalat.

Photo by Kobu Agency on Unsplash

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.