Sunt două tipologii de lideri pe care îi remarcăm cu ușurință în interacțiunile noastre profesionale: –  liderul din exterior – îl recunoști după postură, mereu parcă ușor forțat de drept, după strângerea de mână fermă, modul în care pronunță cuvintele, volumul și tonul pe care le folosește, și ușor la polul opus liderul din mijloc îl recunoști doar dacă te apropii, este acolo, alături de oameni, construiește alături de ei, nu se deosebește foarte tare de ceilalți doar prin faptul că toți sunt mereu în jurul lui – are o energie care îi poate mobiliza pe ceilalți.

În timpul unei conversații care a avut loc la Wharton School of Business, Jonathan J Coslet, Chief Investment Officer la TPG Capital discută cu Sadhguru, un maestru al spiritualității, despre leadershipul autentic. Maestrul povestește astfel despre faptul că mulți oameni remarcă echipele de voluntari care sunt tot timpul în organizarea evenimentelor sale, și cei care îi remarcă se întreabă frecvent: unde găsiți astfel de oameni. Sadhguru oferă astfel o perspectivă diferită asupra leadershipului, spunând că nu îi găsești pe oamenii aceștia ci îi formezi, și totodată elementul cel mai important în formarea lor este iubirea.

Este clar că maestrul indian este în cea de-a doua categorie de lideri, un lider care acționează din mijlocul oamenilor și care îi inspiră pe ceilalți prin puterea exemplului. Iubirea în leadership poate fi văzut ca un element mult prea puțin pragmatic, greu de măsurat și chiar mult prea soft. Însă iubirea are un rol esențial în procesul de leadership.

Atunci când oamenii te vor urma pentru că rezonează cu cine ești tu, manifestă față de tine un tip de afecțiune care se traduce prin elemente foarte ușor de măsurat: implicare, motivație, comunicare eficientă, conectarea la o viziune comună, lucruri de care depinde procesul de leadership oricare ar fi acesta.

Un stil de leadership autentic bazat pe afecțiune reciprocă mai implică un element foarte important: grija. Când comportamentele tale de lider trec prin filtrul grijii față de ceilalți, de ce este cu adevărat important pentru ei, atenția la nevoile celorlalți corelată cu direcția în care mergeți împreună ca grup o să-ți asigure o călătorie mai lungă spre o viziune comună.

Desigur, există întotdeauna preocuparea de a găsi echilibrul corect între profesionalism și a fi personal / a arăta că-ți pasă. Însă atunci când reușești să definești foarte clar limitele, îngrijorarea, compasiunea și afecțiunea vor deveni comportamente autentice ale tale și vei reuși să eviți diminuarea reputației și a statutului de lider.

Cultural, trăim într-o țară în care originea cuvântului conducere se apropie și mai mult de modelul autentic – conducere – a duce cu sine – a aduna oamenii în jurul tău – aceste definiții se referă foarte clar la un lider nucleu, mereu în centrul oamenilor. Din această postură, forța pe care o are un lider autentic este greu de egalat.

Photo by Kobu Agency on Unsplash

Comentarii

Previous articleCel mai bun din lume!
Next articleFollow the fear
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.