Caută

Mici armate, mari victorii

În urmă cu doi ani scriam această introducere pentru cartea Leaders 16. Astăzi mi se pare la fel de elocventă şi binevenită.

“16 ani și 20 000 de oameni care înseamnă schimbare. Aceasta este definiţia Leaders şi a energiei pe care am produs-o în timp. Iar rezultatele muncii noastre se văd cu ochiul liber: am activat potenţialul unei mase critice care a demonstrat, istoric, că poate genera progres. Și vedem misiunea noastră pentru următorii 16 ani alături de acești oameni și cei care ne vor împărtăși valorile. Ne dorim ca împreună să devenim o forţă, conștientă de propriile puteri și dornică să pună aceasta plusvaloare la dispoziţia comunităţii.

 

Mereu m-au inspirat faptele istorice ale celor care s-au sacrificat pentru un ideal și care au știut să fie lideri în momentele-cheie. Într-o dimineaţă târzie de toamnă, în urmă cu 410 ani, Mihai Viteazul stătea faţă în faţă cu armata copleșitoare a habsburgilor, undeva lângă Sibiu. Avea șanse mici de victorie, cu o armată de puţin peste 20 000 de oameni, prost echipată din punct de vedere al tehnicii militare. În doar 6 ore, însă, cu fortă si determinare, ai nostri obtin victoria si deschid drumul către Alba Iulia. Drumul către Unirea Transivaniei cu Ţara Românească, drumul către împlinirea unui ideal. 20 000 de oameni și un lider au reușit să facă asta. E dovada istorică, dacă doriţi, că o mână de oameni pot face orice, pot transforma lumea în care trăiesc, pot atinge orice vis.

La aproape 300 de ani, scanteia aprinsa de viziunea lui Mihai Viteazul, avea sa o reaprinda pe cea a unui popor roman, disipat, dar neinfricat în timpul Primului Război Mondial. Atunci nu au fost suficienti 20.000 de romani, ci a fost nevoie de considerabil mai multi, însă a fost nevoie tot de leadership, care a generat unitate. De data aceasta vorbim de Regina Maria si modul în care şi-a condus poporul cu responsabilitate şi în ton cu asumarea idealului unirii. Transpus în fapte, vedem un lider al naţiunii atât pe linia frontului, cât şi un excelent comunicator ori bun ascultator, în relaţia cu elita ţării, dar mai ales la Conferinta de Pace de la Paris. Totul însă a crescut pe eroismul celor 20.000 de suflete care au demonstrat ca se poate, alături de Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul a înfăptuit Unirea, în zilele noastre – suma potenţialelor unui număr similar de oameni a generat o schimbare la nivel guvernamental. A fost o schimbare de paradigmă când oamenii au înţeles și au valorificat puterea pe care și-au dat seama că o deţin. Într-un scop nobil comun. Pentru că, în cele din urmă, potenţialul individual nu este totul, trebuie să gândim o putere colectivă, o sumă a ambiţiei și simţirilor fiecăruia dintre noi, un leadership sănătos, îndreptat spre o viziune comună.

 

Au fost 20 000 de oameni transformaţi de experienţa Leaders în cei 16 ani de proiecte. Am fost diferenţa specifică a societăţii, cei care am vrut mai mult pentru a împinge lucrurile mai departe. Alături de colegii mei, am străbătut ţara și am căutat oamenii care își doresc același lucru, le-am descoperit potenţialul și am făcut totul pentru ca ei să devină mai buni. Sunt 20.000 de tineri care ne spun că le-am schimbat vietile, că i-am inspirat să facă primii paşi spre cea mai bună variantă a lor, că le-am dat curajul să devină liderii pe care-i putem lua drept exemplu. O mică armată a binelui.

Am selectat tineri din domenii diferite, cu traiectorii diferite, în ale căror mâini ne lăsăm cu încredere vieţile, ţara și viitorul. Ei sunt doar o parte dintre oamenii nestiuţi care fac, fiecare în felul lui, România mai bună.”

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.