fbpx
Caută

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google cu cele mai căutate subiecte ale anului.

Aderăm și noi la mișcare și facem astăzi o trecere în revistă a celor mai importante trenduri de leadership din 2023, ne uităm la ce a influențat modul în care am condus echipele în anul care a trecut, cum s-au simțit schimbările din tehnologie și care sunt direcțiile la nivel de cultură organizațională, de unde lucrăm anul viitor și ce skill-uri antrenăm.

  1. Inteligența Artificială

Dacă inteligența artificială face parte deja de câțiva ani din fluxurile de lucru ale companiilor, apariția tool-urilor precum Chat GPT, DALL-E, Mid Journey, dar și introducerea inteligenței artificiale în programele de bază ale Microsoft Office, toate acestea înseamnă că liderii din organizații vor trebui să facă mai mult decât doar să se pună la curent cu trendurile. Apar noi situații care trebuie gestionate precum modul în care inteligența artificială poate să aibă impact asupra anumitor roluri din organizații (ex. Task-urile repetitive, sau chiar cele ce țin de generare de conținut – texte originale sau imagini). Rolul liderului este într-o continuă schimbare pe măsură ce inteligența artificială avansează.

Ce este poate cel mai important la acest capitol este faptul că odată ajunși spre finalul anului 2023 am descoperit că aceste schimbări în tehnologie cât și în fluxurile de lucru influențate de AI apar cu o frecvență din ce în ce mai mare. Deja nu mai vorbim de schimbări ce apar la câțiva ani ne uităm la cum evoluează AI-ul generativ și putem să vedem că aceste schimbări pot apărea chiar și în decurs de câteva luni sau chiar săptămâni. Liderii trebuie să fie pregătiți să facă schimbări rapide, să ia decizii bazate pe date și să-și dezvolte mecanisme de comunicare eficientă la nivelul întregii organizații deoarece aceste noi schimbări pot fi percepute ca amenințări.

  1. Work from ANYWHERE & Workplace culture

În 2023 am întâlnit mai multe stiluri de lucru: echipe care au rămas full remote după pandemie, echipe care au rămas într-un sistem de lucru hibrid, dar și echipe care au revenit la birou complet. În funcție de cum au decis, liderii de organizații s-au confruntat și din acest punct de vedere cu situații noi: fie că au trebuit să găsească metode să aducă împreună echipele într-un spațiu de lucru digital, sau au căutat metode de a-și aduce înapoi la birou colegii, trebuie să recunoaștem că după pandemie subiectul de unde lucrăm este ceva ce liderii de echipe nu pot evita. Iar asta a determinat și alte efecte colaterale.  Indiferent de modul de lucru ales, chiar dacă au fost prezenți fizic în birouri sau conectați la laptop-uri, angajații au continuat în 2023 fenomenul de quiet quitting (o renunțare mentală la job).Conform celui mai recent studiu Gallup, aproape șase din zece angajați intră în această categorie. Iar asta este o altă provocare cu care liderii de echipe s-au confruntat în 2023.

  1. Diversitate și incluziune

În 2023 conversația despre diversitate și incluziune a fost din ce în ce mai prezentă pe agendă lideriilor din organizații. Chiar un nou rol oficial a apărut în anumite echipe, și anume DEI LEADERS (Diversity, Equity & Inclusion Leaders), iar responsabilitatea acestor lideri este de a funcționa ca niște ghizi în procesul de consolidare a culturii organizaționale, în dezvoltarea unui mediu în care toți angajații se simt apreciați și respectați în mod egal.

Liderii DEI lucrează alături de managerii de echipe pentru a le oferi toate instrumentele necesare ca să creeze acest mediu, totodată funcționează ca un liant între angajați și manageri, asigurând că nevoile sunt înțelese și acceptate și încurajând astfel construcția de echipe care să servească în mod conștient, sistemic și sustenabil nevoile locale și globale. 

  1. Managementul Schimbării

Ritmul schimbărilor s-a intensificat, iar asta presupune că liderii de echipe sunt din ce în ce mai pregătiți să acționeze în medii cu un grad mare de nesiguranță și volatilitate. Am scris și noi într-unul dintre articolele recente despre lecțiile pe care liderii le pot lua din modelul VUCA, un acronim pentru volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate, formulat inițial de  U.S. Army War College, instituția de învățământ și cercetare care oferă pregătire pentru ofițerii militari și civili, antrenând leadershipul pentru misiuni speciale. 

Harvard Business Review a scris o serie întreagă despre lecțiile pe care le putem aplica în business din modelul VUCA, iar  într-un articol publicat recent, autorii seriei au revenit asupra cercetării, toți având background lucrând cu comandanți militari și lideri din prima linie a frontului. Lucrând cu aceștia ei au descoperit o serie de tehnici noi care pot ajuta în contexte de schimbare.  Ei vorbesc despre limitarea datelor în situațiile în care trebuie luate decizii (low-data decision making, un proces dificil de integrat pentru inteligența artificială care are acces la cantități imense de date, însă ușor pentru mintea umană care s-a dezvoltat în contexte de incertitudine), trecerea de la ascultare activă la chestionare activă (se bazează pe a prioritiza, în loc de întrebări precul “de ce”, întrebări precum “ce, cine, când, unde și cum), validarea și construcția pe emoțiile negative, precum cele despre care aminteam mai sus, pe care le simțim în corp atunci când schimbarea ne ia pe neașteptate, frică sau furie. 

  1. Purpose-Driven Leadership

Acest stil de leadership presupune ca liderii de echipe să-i ajute pe angajați să găsească un sens personal în munca lor, promovând un stil de lucru puternic ancorat în valori, obiective și aspirații personale. Liderii care aleg să-și dezvolte o astfel de cultură organizațională sunt cei care îi inspiră și motivează pe angajați în crearea unei culturi a succesului, cei care încurajează autonomia și responsabilitatea personală. Angajații care vor adera la un astfel de stil de leadership vor fi încurajați să-și asume la rândul lor propria creștere și dezvoltare.
Stilul de leadership orientat către un scop personal poate fi dezvoltat pe baza teoriei motivației descoperită de Daniel Pink compusă din trei elemente: autonomie, măiestrie și scop, o teorie despre care vorbeam recent într-un articol despre cum alegem cadouri care să genereze o motivație corectă în rândul angajaților.

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.