Search
O lista de obiceiuri care să ne ajute în gestionarea schimbărilor

Adaptare continuă!

Schimbarea apare inevitabil în viețile noastre. Poate fi cauzată de o criză, de o alegere pe care o facem voluntar sau pur și simplu poate fi întâmplătoare. În ultimul an am trecut și trecem printr-o serie de schimbări majore în ceea ce privește stilul de viață, modul de lucru, măsurile și obișnuințele noi pe care trebuie să le respectăm. Pe lângă aceste schimbări mari, fiecare în propriile noastre timeline-uri suntem provocați să ne adaptăm continuu. 

Ce se întâmplă atunci când simțim că toată realitatea noastră capătă un sens nou într-un timp foarte scurt? Când trebuie să fim un cameleon care-și schimbă culoarea în sub 20 de secunde? Pentru că simțim ce este nevoie, chiar și pentru noi, te invităm astăzi la un nou ghid despre adaptarea continuă și îți prezentăm câteva practici care să te/ne ajute să navigăm cu mai multă încredere astfel de situații.

Schimbarea nu este un proces cu care suntem întotdeauna de acord –  este cauzată de evenimente și situații din exteriorul nostru sau al organizațiilor din care facem parte. Tranziția este procesul intern prin care ne adaptăm acestor schimbări. Este modul în care putem să trecem de la vechi la nou. Reziliența este super puterea prin care trecem prin aceste schimbări, ea nu poate să crească decât atunci când nu ne opunem schimbării și gestionăm provocările. Chiar dacă reușim să ne adaptăm din ce în ce mai ușor, vom simți mereu impactul schimbărilor în viața noastră.  Și dacă tot vorbim despre lucruri practice, iată cu ce completăm lista de obiceiuri care să ne ajute în gestionarea schimbărilor:

  1. Caută să ai mereu claritate: când suntem într-un proces de adaptare se poate întâmpla să ne  pierdem concentrarea, să uităm de ce ne aflăm aici și care este motivul pentru care trecem prin schimbare. Claritatea este un atribut pentru top performers. Pentru a-ți păstra o viziune clară este nevoie de un efort constant de a înlătura lucrurile care-ți distrag atenția și a te concentra pe ceea ce este important. Claritatea presupune un efort constant și o căutare activă. Autorul Brendon Bouchard vorbește în cartea lui, High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, despre patru dimensiuni prin care poți să-ți păstrezi viziunea chiar și atunci când ești într-un proces major de schimbare: Sinele: Cum vrei să fie perceput sinele ideal; Atitudini: Ce abilități vrei să-ți dezvolți și demonstrezi în acest proces; Lumea exterioară: Cum vrei să fii perceput în societate; Social: ce servicii vrei să oferi celorlalți.
  1. Descoperă o nouă perspectivă: Vorbește cu colegii, prietenii, familia, despre schimbările prin care treci. Aceste conversații te vor ajuta să-ți dai seama că nu ești singur în procesul de schimbare (fie ceea ce simți tu este valabil și pentru colegii tăi, fie la rândul lor oamenii apropiați din viața ta au trecut prin schimbări similare). Fiecare dintre noi percepem diferit aceste procese de adaptare și schimbare așa că o schimbare de focus te poate ajuta să vezi lucrurile foarte diferit. 
  1. Concentrează-te pe ceea ce poți controla: probabil că ți-am mai spus asta în multe alte contexte, dar ne place mult acest sfat – nu pot controla mereu ceea ce ți se întâmplă, dar poți controla modul în care tu reacționezi la ceea ce ți se întâmplă. O schimbare poate fi copleșitoare dacă te uiți la tot ansamblul de efecte pe care le generează, dar poți le distribui și să le vezi ca pe niște schimbări mai mici, să iei mereu fiecare zi ca fiind ziua unu și să te concentrezi doar pe ce poți gestiona, în fiecare zi. 
  1. Găsește-ți menirea și scopul în fiecare lucru pe care îl faci: când știi ce este important pentru tine și care este direcția în care vrei să te îndrepți, când ai un scop și un sens care-ți sunt foarte clare vei putea să te adaptezi mai ușor și vei gestiona cu succes impactul pe care-l are schimbarea în viața ta. Uneori schimbarea și adaptarea presupun părăsirea zonei de confort, iar asta o poți face cu ușurință dacă ai în minte un motiv foarte clar și important pentru tine. 

Negarea schimbării și rezistența nu pot fi folosite la nesfârșit. Acesta este motivul pentru care este important să exersezi adaptabilitatea cu fiecare schimbare pe care o parcurgi în viața ta. Cu timpul s-ar putea să descoperi noi oportunități și beneficii colaterale atunci când accepți schimbarea ca un proces firesc, dar știm că adaptarea necesită timp și răbdare așa că din când în când vom fi aici să împărtășim cu tine noi practici pe care le-am descoperit și să-ți fim alături în călătoria ta. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Shyam on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.