anika-huizinga-RmzR87vTiYw-unsplash-scaled

Certitudinea distruge echilibrul

Sunt peste 7 miliarde 500 de mii de oameni pe planetă și probabil tot atâtea opinii diferite despre diverse probleme / situații. Contextul pe care îl trăim zilele acestea, de la pandemie, criză economică, proteste, contribuie la o polarizare continuă a părerilor. Astăzi citești o știre și simți că ai înțeles dinamica lucrurilor, apoi în conversațiile cu colegii descoperi o altă perspectivă, cauți informații și brusc totul pare că are la fel de mult sens ca prima dată. Toate aceste procese sunt naturale atunci când are loc o inundație de informații și atunci când subiectele sunt foarte sensibile / de interes major pentru grupuri mari de oameni. 

Motivul pentru care abordăm acest subiect este tocmai faptul că în calitate de lider este important să vezi lucrurile în diverse perspective. Făcând asta, adăugam un strat mai profund de înțelegere față de situațiile și problemele cu care ne confruntăm. Și această problemă a perspectivelor este foarte ușor de identificat în perioada asta când deciziile luate la nivel macro ne surprind. 

Există cinci motive pentru care este bine să analizezi mai multe perspective în orice context, dar mai ales în calitate de lider. Primul motiv este acela că astfel ne vom da seama că fiecare poate avea un punct de vedere unic. Este foarte greu să găsești în aceeași echipă persoane care să aibă o perspectivă identică asupra unei situații. Cel de-al doilea motiv se referă la faptul că mai multe perspective reușesc să-ți definească în moduri diferite un eveniment / o situație. Schimbarea de perspectivă te ajută să vezi moduri diferite în care o persoană interpretează un eveniment din viața sa: de ex. Work from home poate fi pentru cei care au copii și vor să petreacă timp cu ei, un prilej de a-și îndeplini un obiectiv personal, în schimb, același eveniment pentru persoanele foarte sociabile poate căpăta o conotație negativă. Cel de-al treilea motiv este legat de faptul că perspectivele se pot schimba în funcție de experiențele, valorile și stările noastre. Astfel, putem înțelege importanța de a schimba perspectiva, pentru că aceasta oricum este foarte puternic influențată de starea pe care o avem. 

Motivul cu numărul patru se referă la importanța schimbării perspective în contextul interperetării mesajelor. Perspectiva ta determină modul în care un mesaj este interpretat. I se mai spune și confirmation bias (dacă tu crezi cu tărie ceva, toate mesajele pe care le vei primi îți vor confirma lucrurile în care crezi). În funcție de receptorul mesajului, perspectiva poate fi total diferită și astfel și sensul unui mesaj. Ultimul motiv este și cel mai important: schimbarea perspectivei poate aplana un conflict. Neînțelegerile apar de cele mai multe ori deoarece presupunem că lumea vede lucrurile din aceeași perspectivă cu noi. Încercările directe de a empatiza, de a înțelege de unde vin argumentele celuilalt, te vor ajuta să nu mai ții atât de mult de părerea ta și să poți asculta cu adevărat.

În concluzie, doar atunci când reușim să vedem / auzim / înțelegem cu adevărat și cealaltă tabără, în momentul în care putem să ne oferim nouă toate contraargumentele pentru care ideea noastră, abia atunci putem să fim sigur de un tablou complet și o gândire care ia în considerare mai multe posibile efecte.

Photo by Anika Huizinga on Unsplash

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta.