Caută

Certitudinea distruge echilibrul

Sunt peste 7 miliarde 500 de mii de oameni pe planetă și probabil tot atâtea opinii diferite despre diverse probleme / situații. Contextul pe care îl trăim zilele acestea, de la pandemie, criză economică, proteste, contribuie la o polarizare continuă a părerilor. Astăzi citești o știre și simți că ai înțeles dinamica lucrurilor, apoi în conversațiile cu colegii descoperi o altă perspectivă, cauți informații și brusc totul pare că are la fel de mult sens ca prima dată. Toate aceste procese sunt naturale atunci când are loc o inundație de informații și atunci când subiectele sunt foarte sensibile / de interes major pentru grupuri mari de oameni. 

Motivul pentru care abordăm acest subiect este tocmai faptul că în calitate de lider este important să vezi lucrurile în diverse perspective. Făcând asta, adăugam un strat mai profund de înțelegere față de situațiile și problemele cu care ne confruntăm. Și această problemă a perspectivelor este foarte ușor de identificat în perioada asta când deciziile luate la nivel macro ne surprind. 

Există cinci motive pentru care este bine să analizezi mai multe perspective în orice context, dar mai ales în calitate de lider. Primul motiv este acela că astfel ne vom da seama că fiecare poate avea un punct de vedere unic. Este foarte greu să găsești în aceeași echipă persoane care să aibă o perspectivă identică asupra unei situații. Cel de-al doilea motiv se referă la faptul că mai multe perspective reușesc să-ți definească în moduri diferite un eveniment / o situație. Schimbarea de perspectivă te ajută să vezi moduri diferite în care o persoană interpretează un eveniment din viața sa: de ex. Work from home poate fi pentru cei care au copii și vor să petreacă timp cu ei, un prilej de a-și îndeplini un obiectiv personal, în schimb, același eveniment pentru persoanele foarte sociabile poate căpăta o conotație negativă. Cel de-al treilea motiv este legat de faptul că perspectivele se pot schimba în funcție de experiențele, valorile și stările noastre. Astfel, putem înțelege importanța de a schimba perspectiva, pentru că aceasta oricum este foarte puternic influențată de starea pe care o avem. 

Motivul cu numărul patru se referă la importanța schimbării perspective în contextul interperetării mesajelor. Perspectiva ta determină modul în care un mesaj este interpretat. I se mai spune și confirmation bias (dacă tu crezi cu tărie ceva, toate mesajele pe care le vei primi îți vor confirma lucrurile în care crezi). În funcție de receptorul mesajului, perspectiva poate fi total diferită și astfel și sensul unui mesaj. Ultimul motiv este și cel mai important: schimbarea perspectivei poate aplana un conflict. Neînțelegerile apar de cele mai multe ori deoarece presupunem că lumea vede lucrurile din aceeași perspectivă cu noi. Încercările directe de a empatiza, de a înțelege de unde vin argumentele celuilalt, te vor ajuta să nu mai ții atât de mult de părerea ta și să poți asculta cu adevărat.

În concluzie, doar atunci când reușim să vedem / auzim / înțelegem cu adevărat și cealaltă tabără, în momentul în care putem să ne oferim nouă toate contraargumentele pentru care ideea noastră, abia atunci putem să fim sigur de un tablou complet și o gândire care ia în considerare mai multe posibile efecte.

Photo by Anika Huizinga on Unsplash

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.