Cine ne spune istoria?

Articol preluat din Newsletterul din data de 14 august 2018

Dacă ai crea o capsulă a timpului care să conțină informații, elemente relevante despre prezentul nostru, lucruri care să-i facă pe cei din viitor să-și înțeleagă trecutul și să nu repete aceleași greșeli – ce ai alege să pui în capsulă?

Dacă istoria ar fi spusă de mai mulți dintre noi, oare generațiile viitoare ar putea vedea realitatea diferit?

De câțiva ani pe Broadway se joacă unul dintre cele mai de succes muzicaluri scrise vreodată, o poveste reală a lui Alexander Hamilton, politician, om de stat, finanțist și intelectual american, fondator al Partidului Federalist, unul dintre Founding Fathers ai Statelor Unite ale Americii. Hamilton a fost unul dintre cei mai buni specialiști în drept constituțional ai timpului său, iar una dintre piesele din muzicalul Hamilton scrisă de compozitorul Lin Manuel Miranda, Who lives, who dies, who tells your story, vorbește despre adevărurile nespuse ale celebrilor Founding Fathers și despre faptul că istoria este spusă doar din anumite perspective.

O colecție de adevăruri

În încercarea ta de a vorbi despre prezentul tău, oricine ai fi, cu siguranță mintea ta funcționează după următorul principiu – avem două baze de date: credințe și fapte, iar între cele două există o diferență semnificativă – în timp ce faptele sunt lucruri incontestabile și reale, credințele nu sunt reale.

Orice am lăsa în urma noastră va avea această dualitate, iar cei care le vor descoperi vor fi nevoiți să caute cât mai multe perspective pentru o realitate completă.

Da, poate că asta ar trebui să pui în capsula timpului, un îndemn pentru viitoarele generații de a căuta în continuare!

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.