Search

Cum antrenezi responsabilitatea?

Responsabilitatea este ușor de identificat – când vezi că indivizii își îndeplinesc angajamentele pe care și le-au luat, când le arată celorlalți că pot avea încredere să facă ceea ce spun că vor face, când vezi că lucrurile merg mai departe fără să depindă de o singură persoană. Ce faci totuși atunci când vrei să cultivi acest atribut la oamenii din jurul tău? Poți să înveți să fii responsabil?

De cele mai multe ori când alegem să nu ne asumăm responsabilitatea, motivele variază de la simpla dorință de a nu ieși din zona de confort, până la frica de eșec și sentimentul de a fi copleșit de amploarea unei probleme sau a unei situații. Oricare ar fi motivul, atunci când lipsește comportamentul responsabil șansele de a eșua sunt foarte mari: cei din jurul nostru își pierd încrederea în noi, motivația în echipă scade și direcția profesională a echipei devine una cu totul personală.

Când vedem lipsă de responsabilitate în jurul nostru, atât în calitate de lideri de echipe, cât și din interiorul echipelor, putem spera doar că problema va dispărea, iar înlăturarea din echipă a  persoanelor care nu își asumă responsabilitate fiind o soluție mereu la îndemână. Pe termen lung, această abordare nu este ideală, iar atunci când nu intervii într-o situație este foarte posibil ca aceasta să se înrăutățească.

Scopul unui lider în astfel de situații este să ofere celor din jur abilitățile și resursele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, să creeze un mediu în care este ușor să-ți asumi responsabilitatea pentru deciziile și acțiunile tale:

  1. Încurajează un mediu colaborativ: fiecare membru al echipei lucrează diferit și vede moduri diferite de a aborda o situație. Oferă spațiu pentru ca fiecare să-și poată manifesta modul de lucru și să ia inițiativa.  Conform unui sondaj Gallup, 37% dintre angajații implicați caută job-uri care să le încurajeze inițiativa și care să le ofere șansa de a explora noi oportunități.
  2. Stabilește clar așteptările pe care le ai: oferă-le oamenilor din echipa ta spațiu de joacă dar definește foarte clar care sunt regulile și limitele. Neîndeplinirea unui termen limită este poate o dovadă de lipsă de asumare dar dacă este asumată și completată de un plan de back-up atunci nu este o problemă de responsabilitate.
  3. Fii conștient că ești un exemplu: când cei din jur văd modul în care acționezi în diverse situații acesta poate deveni un catalizator pentru ca ceilalți să își asume la rândul lor responsabilitatea.

Antrenamentul responsabilității este mai degrabă o confruntare a fricilor care-i duce pe cei din jurul tău într-o zonă din care ies cu greu, iar comunicarea poate fi cheia în astfel de situații. Adresează fiecare situație care nu funcționează  și astfel le vei oferi oamenilor din echipa ta un mediu bazat pe asumare, încredere și responsabilitate.

Photo by Carl Jorgensen on Unsplash

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor