benjamin-davies-JrZ1yE1PjQ0-unsplash-scaled

Cum arată vocația ce îți oferă energie pentru viitor?

Toamna anului 2021 ne-a găsit organizând o nouă ediție al proiectului de orientare vocațională pentru liceenii din Cernavodă, Pitești și București.

În adolescență apar tot mai des întrebările „La ce facultate trebuie să dau?”,  „Ce domeniu mi se potrivește?” sau „De ce abilități am nevoie pentru a avea o carieră de succes?”. Dar oare ce înseamnă de fapt o carieră?

Proiectul Ora de Carieră, organizat de Fundația LEADERS cu sprijinul Societății Naționale Nuclearelectrica, și-a propus să răspundă acestor întrebări și să ajute 50 de tineri din București, Pitești și Cernavodă să descopere care este cea mai potrivită carieră pentru ei.

În luna octombrie 2021 a avut loc ediția proiectului, desfășurată online, împreună cu un specialist în orientare vocațională. Participanții au trecut printr-un proces de autocunoaștere și dezvoltare personală în trei etape, pentru ca la final să poată să contureze o serie de obiective pentru viitorul lor.

Dar ce au făcut mai exact în proiect?

Etapa 1– Cum decid? 

Sesiune online de 180 de minute centrată în jurul ideii de: cine sunt eu? Cum funcționează mecanismul de decizie în cazul alegerii unei cariere, descoperirea setului de valori personale, cât și parcurgerea unor exerciții de proiecție în viitor cum ar fi: constelația carierei / cum arată viața la 30-40-50 de ani sau percepția proprie asupra carierei pe cele șase direcții din cadrul metodologiei Holland (Realist – Investigativ – Artistic – Social – Întreprinzător – Convențional) – această percepție fiind identificată în afara chestionarului. 

Etapa 2 – Care sunt opțiunile mele? 

Sesiune online de 180 de minute ce a avut ca scop interpretarea rezultatelor chestionarului Holland. Sesiunea a alternat între momente plenare (toți cei 50 de participanți într-un Zoom) cu sesiuni pe grupe de lucru (câte 5 participanți în Breakout rooms). Participanții au descoperit care este profilul Holland și care sunt cele 5 categorii de cariere potrivite în funcție de nivelul de studii pe care doresc să le acceseze). În urma etapei 2, participanții și-au realizat Vision Board care surprinde CUM ar putea să arate viitorul lor.  

Biblioteca Vie 

Participanții s-au întâlnit cu 3 invitați din partea Societății Naționale Nuclearelectrica, aceștia activând în domenii de interes pentru participanții proiectului. Experiența profesională și personală a acestor invitați le-a oferit o viziune mai amplă asupra primii pași pe care trebuie să îi facă spre cariera dorită.

Ora de Cariră s-a încheiat cu multe zâmbete pe buze și cu o serie de planuri de acțiune pentru cariera ce îți oferă energie pentru viitor.

Tineri Lideri pentru Agricultură – Seria 2

Suntem aproape de momentul final al Seriei 2 a programului Tineri Lideri pentru Agricultură, un program al Clubului Fermierilor Români, în care Leaders a avut rolul de a integrator al experiențelor educaționale.

I Lead My Future

9 ateliere printre care: comunicare, branding personal, design thinking, digital transformation, cybersecurity și teamwork.

Certificate Google pentru carieră

programele Google online de formare, flexibile, create pentru a dobândi competențe profesionale în domenii cu creștere rapidă și cerere mare, cum ar fi IT Support, Project Management, Data Analytics și UX Design, disponibile la Coursera.org