Search
Cum facem ca în condițiile date să luăm decizii corecte și potrivite pentru carieră

Cum îți alegi o carieră în 2021

Ne pregătim de începerea școlilor, de un back to school / back to office și deja simțim toamna în aer. În perioada asta mulți dintre noi am trecut prin schimbări mai mari sau mai mici de carieră. Înainte de pandemie se supunea că generațiile care învață acum în școli se pregătesc pentru joburi care nu au fost inventante încă, dar pandemia ne-a schimbat planurile atât de mult încât indiferent de vârstă și experiență am fost luați prin surprindere și am simțit că încă nu suntem pregătiți pentru cum se transformă joburile noastre.

Cum facem ca în condițiile date să luăm decizii corecte și potrivite pentru carieră? Care sunt uneltele la care putem apela, exercițiile relevante, cât și trendurile pe piața muncii în 2021? Povestim împreună astăzi și împărtășim cu tine gândurile și experiențele noastre.

Începe cu tine
Alege-ți cariera care să se potrivească intereselor tale. Poți face asta plecând de la niște întrebări simple pe care ți le poți adresa precum care sunt activitățile care-ți aduc satisfacție, dacă ai putea fi plătit oricât pentru orice job – care ar fi jobul pe care l-ai alege. Poți apela și la teste de orientare vocațională, cel mai popular este modelul Holland de interese ocupaționale care îți va situa pe o axă între idei și date, oameni și lucruri, profilul tău împărțit în șase posibile direcții realist, investigativ, artistic, social, întreprinzător sau convențional. O astfel de inițiativă completată de introspecție, cât și un posibil ghidaj din partea unui consilier / coach te poate ajuta să faci un prim pas.

Cercetează piața
S-au schimbat foarte multe în ultimul an. Industrii și domenii de activitate care îți puteau asigura o carieră de succes în 2019 (ex. turism, ospitalitate) sunt astăzi sectoare care se luptă să supraviețuiască crizei. Din acest motiv considerăm că un research bun este un pas important la începutul căutărilor tale. Ia în considerare și impactul tehnologiei în joburile pe care le cauți. În afară de schimbările cauzate de pandemie, tehnologia a produs schimbări enorme în ultimii ani, atât prin simplificarea unor procese, transformarea și chiar eliminarea unor roluri, implicarea inteligenței artificiale, toate acestea vor duce la desființarea unor cariere tradiționale și apariția unor noi roluri.

Fă-ți un inventar al skill-urilor
Ce știi să faci și la ce nivel de performanță? Fă-ți o listă de skill-uri pe care apoi să o compari cu joburile din piață unde ai descoperit o potrivire cu interesele tale și o direcție promițătoare a pieței. În paralel, începe o listă și cu skill-urile noi pe care ți-ai dori să le dobândești / perfecționezi. 2021 a fost un an al upskilling-ului și cu siguranță vor mai apărea transformări. Ceea de am învățat cu toții este că nu mai vorbim de cariere pe care să le avem pe tot parcursul vieții ci de o continuă schimbare și recalificare prin care vom reuși să ținem pasul cu piața muncii.

Învață în mod continuu
Ce mai este nou în 2021 este ușurința cu care putem accesa aproape orice curs, experiență online, webinar, conținut de la facultăți de prestigiu și organizații recunoscute internațional. Există online peste 450 de cursuri de la Harvard, Yale, Brown, Princeton sau Columbia pe teme precum Computer science, Data science, Business, Art & Design, iar aceste cursuri pot fi accesate în mod gratuit. Astfel de experiențe de învățare online te vor ajuta să experimentezi interesele identificate, cât și să acumulezi informații și lecții recunoscute care te vor ajuta să te diferențiezi. 

Încearcă
Partea bună este că în 2021 poți găsi multe oportunități de angajare online unde să experimentezi pe proiecte punctuale anumite joburi pe care le consideri potrivite pentru tine. Dacă până în 2019 un consilier de carieră te-ar fi sfătuit să încerci practică / shadowing oricând ai ocazia, în 2021 poți deja să câștigi și niște bani exersând un interes vocațional pe un rol de freelancer online. Fă-ți un profil și încearcă una dintre platforme, aici poți exersa o gamă foarte variată de interese, atât în tehnologie, business, comunicare, științe, educație, design sau consultanță/ 

Chiar dacă va mai dura ceva până când vei putea merge din nou din “ușă în ușă” să testezi posibile viitoare joburi, 2021 este un an în care din punct de vedere al carierelor putem să explorăm fără granițe, să ne angajăm online la jobul acela dintr-o altă țară pentru care n-am avut curaj să fac o schimbare, putem să dăm viață unor interese vocaționale pe care le manifestam doar la nivel de hobby / ideal. Este totodată un an bun pentru schimbări, pentru că suntem deja obișinuiți cu ele, dar și un an în care să ne obișnuim mai des să căutăm răspunsul în interior înainte de orice decizie importantă, nu doar cea de carieră.

Photo by Ben White on Unsplash

Articole similare

Relația cu inovația

Cum este percepută inovația în mod diferit și ce așteptări poți să ai în calitate de lider de la oamenii din organizația ta

Noi abordări în educație în 2021

O serie de trenduri observate pe care le vom întâlni în următorii ani fie din rol de elevi / studenți, profesori, părinți, profesioniști în învățământ sau chiar angajatori.

Office for the day

Nomazii digitali călătoresc și explorează în mod continuu, adaptându-se ușor unui nou context și căutând în mod intenționat varietatea acestuia. 

Computer Generated Leader

Ce părere ai avea dacă ți-am spune că sesiunile tale de coaching de leadership pot căpăta o nouă dimensiune, iar coach-ul tău at fi A.I.?