fbpx
Caută
O serie de trenduri observate pe care le vom întâlni în următorii ani fie din rol de elevi / studenți, profesori, părinți, profesioniști în învățământ sau chiar angajatori.

Noi abordări în educație în 2021

În așteptarea începutului de an școlar ne întrebăm oare cum va fi și care sunt schimbările pe care un an de pandemie le-a adus în educație. Am văzut cum tot ce știam până acum despre predare, prezența în sala de curs, relația profesor-elev, toate se pot schimba în dinamică și format cu ajutorul tehnologiei. Totodată ne pregătim de un nou an în care așteptăm viitoare schimbări, în care o parte dintre tehnicile folosite pentru prima dată în 2020 au devenit obișnuință și pe lângă toate acestea, vorbim de un domeniu atât de viu, care crește și se transformă odată cu noi. 

Povestim astăzi despre o serie de trenduri observate pe care le vom întâlni în următorii ani fie din rol de elevi / studenți, profesori, părinți, profesioniști în învățământ sau chiar angajatori.

Nano-învățarea

Petrecem foarte mult timp în fața ecranelor, iar când mutăm în acest spațiu și învățarea ne confruntăm cu oboseală, cu Zoom fatigue despre care povesteam anul trecut și cu efectele bombardării cu notificări și alerte zilnice. Toate acestea duc la o creștere a hormonului cortizol, hormonul stresului, iar asta ne va împiedica să mai putem să ne concentrăm și să procesăm cantități mari de informații.

Această nouă realitate a dus la apariția fenomenului de nanolearning, o soluție prin care informațiile sunt furnizate în cantități mici și pe perioade scurte de timp. Astfel ne mărim capacitatea de a stoca informații noi și totodată ne adaptăm inclusiv nivelului limitat de atenție pe care am ajuns să-l avem. 

Competențele soft și importanța lor

Observăm cât de importante sunt competențele soft în lumea educației și mai ales necesitatea lor ca prioritate în educație, mai ales în condițiile în care multe dintre cele care se dezvoltau ca efect al interacțiunii de la cursuri (ex. comunicarea sau lucrul în echipă), în varianta învățării online nu mai sunt atât de prezente în viețile noastre. În continuare angajatorii se vor uita la aceste competențe, iar pentru noi, indiferent de vârstă, este important să le valorificăm.

Realitatea virtuală și realitate augumentată în învățare

Cu ajutorul tehnologiei putem transforma procesul educațional într-o experiență imersivă. Chiar dacă nu mai interacționăm la fel de mult ca înainte de pandemie, cu ajutorul device-urilor (ex. un VR headset sau pur și simplu un telefon / o tabletă), putem interacționa cu informațiile din mediul digital într-un mod nou.

Astfel de tehnologii sunt folosite fie ca instrumente prin care se potate merge într-o excursie de explorare cu clasa chiar de la tine din cameră. 

Elevii pot călători într-un loc nou folosind casca VR sau pot pur și simplu să-și aducă elemente din natură în propriul lor spațiu folosind realitatea augumentată și un device (descarcă aplicația Google search în telefonul tău, caută de ex orice animal, selectează view in 3D și view in your own space – astfel poți împărți biroul cu un urs panda sau o suricată).

Aceste tehnologii pot să ajute foarte mult în procesul de învățare, există aplicații care îți aduc în propria sufragerie nu doar animale de pe internet, cât și opere de artă de la galerii de renume, poți în doar câteva secunde să călătorești cu o cască VR în mijlocul unui oraș, să înveți limba vorbită acolo și să explorezi împrejurimile.


Relația profesor-elev

Cu siguranță cu atâta tehnologie în jurul nostru cel mai important element este chiar cel de relație. Rolul profesorului s-a schimbat destul de mult, de la un curator și un ghid în lumea informației, devenind mai degrabă un rol de mentor, de susținător al proesului de învățare. Ne așteptăm ca în viitor să descoperim relații mult mai mult bazate pe cooperare, cu un raport de parteneriat, adult-adult, fără elemente de superioritate / autoritate.

Învățare hands-on

În 2021 o mare parte din învățare se face implicând studenții direct într-un proiect, o cauză, în soluționarea unei probleme. Dacă gândirea critică, colaborarea, comunicarea și creativitatea sunt competențe esențiale pentru viitor, atunci de ce să nu le dezvoltăm din mers, chiar în timp ce găsim soluții pentru o nevoie actuală. Astfel te tehnici de învățare se întâlnesc frecvent în programele nonformale însă o mare parte dintre profesori atât în mediul preuniersitar, cât și universitar au început să apeleze la această tehnică cu rezultate demonstrate. 

Sunt multe schimbări prin care trece învățarea în 2021 și credem că fiecare dintre noi am experimentat măcar unul dintre aceste trenduri. Încă nu știm exact cum va arăta anul universitar / școlar, în ce tip de scenariu ne vom afla, dacă vom fi în continuare la distanță sau în același spațiu, însă cu siguranță știm că putem să facem mai multe pentru a ne împrieteni și mai mult cu tehnologia, iar sfatul nostru este să încerci măcar una dintre direcțiile despre care ți-am povestit astăzi.

Foto de Tamanna Rumee disponibilă pe Unsplash

Articole similare

Relația cu inovația

Cum este percepută inovația în mod diferit și ce așteptări poți să ai în calitate de lider de la oamenii din organizația ta

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.