Search
Trenduri de leadership pentru anul 2022 muncă hibridă, digital, wellbeing, diversitate.

Trenduri în leadership la început de an

Iată că suntem deja în cea de-a treia săptămână oficială de lucru din acest an și dacă ne uităm un pic în jur lucrurile seamănă destul de mult cu ce vedeam în ianuarie 2021. Mulți lideri și organizații din jurul nostru s-au schimbat în ultimii aproape doi ani, au făcut pași activi spre noi linii de business, s-au adaptat condițiilor influențate de pandemie. Alții au rămas cu speranța că totul va trece și vom reveni la normal și mai degrabă s-au lăsat duși de valul schimbării.

Indiferent de categoria din care faci parte, începutul de an este un moment bun pentru a te uita în jur și a-ți face un plan. Iar pentru a-ți fi de folos povestim cu tine astăzi câteva trenduri de leadership pentru anul 2022 pe care le-am identificat fie direct, în organizația noastră, în interacțiunea cu partenerii, sau în preocupările tinerilor care se pregătesc să preia viitoare roluri de conducere.

Wellbeing la putere

Oamenii din organizații au nevoie din ce în ce mai mult de resurse care să le îmbunătățească sănătatea mintală. Am trecut destul de rapid din zona de conversație despre terapie și preocupările personale din zona de wellbeing, la programe care au devenit accesibile tuturor în organizații. În 2019 World Health Organisation a definit fenomenul de burnout ca fiind o afecțiune medicală, iar asta s-a datorat faptului că un număr foarte mare de angajați din organizații au ajuns în acel punct. 

Din perspectiva leadershipului, în 2022, preocuparea pentru echilibrul și bunăstarea angajaților rămân o prioritate. Liderii pot accesa resurse și inițiative care să susțină echilibrul angajaților, să-i ajute să facă față anxietății și încărcăturii emoționale. 

Diversitate și incluziune 

Liderii trebuie să-și revizuiască politicile de recrutare și cultura organizațională și în 2022, pentru a se asigura că rămân ancorați în acest trend. Echipele care integrează aceste practici cu succes sunt cele în care această diversitate în gândire și viziunea asupra lumii sunt împărtășite în mod similar de către angajați, clienți, colaboratori. O primă direcție în care se reflectă acest trend este în zona de recrutare. Organizațiile au început să desfășoare inițiative de employer branding adresate unor grupuri foarte specifice de beneficiari, tocmai pentru a-și mări pool-ul de candidați. Un prim rezultat pe care îl vor avea în urma acestor inițiative va fi să se bucure de diversitate în viitoarele aplicațiile la job-uri pe care le vor primi. Liderii care vor celebra și încuraja diversitatea, o gândire flexibilă și moduri diferite de a privi o situație vor face față mai ușor schimbărilor și își vor dezvolta latura inovatoare. 

Muncă hibridă
Cel mai probabil în ultimii ani am trecut prin cea mai mare schimbare a modului de lucru, schimbare care va influența multe generații în viitor. Deși mulți manageri consideră că angajații sunt mult mai eficienți atunci când lucrează de la birou, realitatea lui 2022 nu este una care să favorizeze întoarcerea la lucrul face to face, cel puțin nu în acest moment. Având acest context liderii trebuie să fie pregătiți în continuare să-și conducă echipele de la distanță, având poate față de 2020 o mică rază de speranță sub forma lucrului hibrid. Într-un viitor în care vom avea o normalitate sezonieră, este foarte posibil ca pe parcursul unui an să avem perioade în care vom lucra de la birou, altele în care vom fi acasă, sau chiar o combinație în care pentru anumite activități doar vom fi prezenți cu anumite condiții speciale în același birou.

Este important ca liderii să se pregătească pentru toate aceste scenarii și mai ales să facă foarte clari pașii și condițiile pentru angajați. Comunicarea și predictibilitatea sunt factorii care vor asigura succesul muncii hibride pentru liderii de echipe în 2022. 

Si mai mult digital

Ne adaptăm sau închidem? O întrebare prin care am trecut chiar și noi ca organizație în 2020. Răspunsul a fost clar, iar ceea ce a urmat a fost cel mai rapid proces de transformare și includere a noilor tehnologii în practica noastră. Un răspuns similar a fost dat de majoritatea organizațiilor care au rămas active chiar dacă și-au transformat aproape complet modul de funcționare.

Dacă până acum direcția digitală a venit ca o reacție la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în 2022 liderii de organizații vor trebui să integreze digitalul ca prioritate indiferent de ce se întâmplă în contextul extern. Noile tehnologii reprezintă pentru lideri în 2022 o prioritate, o oportunitate și o metodă prin care își vor crește productivitatea și impactul. Și pentru că ești parte din comunitatea noastră, includem aici și un Easter egg și îți spunem nu mai mult decât că platforma LEADERS Digital este în proces de lucru și în curând gata de lansare.

Tendințele observate pot să aducă puțin mai multă claritate în cum va arăta leadershipul în 2022, chiar dacă vorbim din nou despre un an destul de imprevizibil. Oriunde te-ai afla în căutarea ta, asigură-te că direcțiile despre care am povestit astăzi sunt parte din strategie și viziune, iar noi vom reveni cu completări pe măsură ce încercăm, observăm și avansăm în noul an.  

Vrei să citești mai multe resurse precum aceasta? Abonează-te la Newsletterul Leaders.

Foto de Liam Pozz disponibilă pe Unsplash

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.