christin-hume-Hcfwew744z4-unsplash-scaled
Nomazii digitali călătoresc și explorează în mod continuu, adaptându-se ușor unui nou context și căutând în mod intenționat varietatea acestuia. 

Office for the day

Unde te găsește toamna? De unde citești săptămânal newsletter-ul nostru? Dacă peisajul tău se schimbă constant și biroul tău înseamnă oriunde cu o conexiune bună la internet atunci faci parte din poate cea mai mare schimbare rezultată în urma pandemiei, creșterea trendului de digital nomads. Spre deosebire de cei care doar lucrează de la distanță care au tendința să stea într-un singur loc, nomazii digitali călătoresc și explorează în mod continuu, adaptându-se ușor unui nou context și căutând în mod intenționat varietatea acestuia. 

Harvard Business Review a realizat o cercetare în rândul americanilor iar aceasta relevă faptul că între 2019 și 2020 numărul celor care călătoresc și lucrează din locuri mereu diferite a crescut cu 49%. O descoperire și mai interesantă este că un număr mare dintre ei îl reprezintă persoanele cu joburi tradiționale, o schimbare venită în contextul pandemiei deoarece până în 2020 mulți dintre nomazii digitali erau freelanceri sau angajați în domeniul IT. 

Vrem să facem un exercițiu de imaginație și să descoperim împreună ce ar însemna atât pentru tine, cât și din perspectiva organizației tale, un astfel de stil de lucru.

Alegera destinației

Este foarte important să-ți găsești o comunitate cu care să te conectezi. Alegerea unui oraș unde există rețele formate, cât și comunitate de sprijin este un prim pas foarte important. Sunt multe lucruri de luat în considerare când schimbi destinațiile, costul vieții, conexiunea la internet, siguranța, dar și opțiunile pe care le ai pentru a petrece timpul liber. Nomadlist este un bun punct de plecare într-un astfel de research. 

Partea financiară

Pune-ți la punct un plan financiar-bancar astfel încât să fii cât mai ușor de mutat dintr-o țară în alta și să te poți bucura de politicile fiscale avantajoase. Ia în considerare inclusiv elemente precum tipul de card pe care îl ai, tipul de cont, cum poți extrage bani și cum poți face plăți.

Fusul orar

Ca digital nomad poți lucra de oriunde pentru companii bazate oriunde. Poți profita de libertatea pe care o ai alegând țări în care ți-ai dorit întotdeauna să ajungi și care sunt pe același fus orar, sau similar, cu compania pentru care lucrezi. Dacă jobul tău nu presupune sincronizarea cu alți colegi atunci poți să te bucuri de o libertate și mai mare și poți alege țările mai degrabă în funcție de climă, perioadă, costuri sau tradiții. 

Tehnologia

Poți avea acces la internet de oriunde însă e important să te asiguri că ai la îndemână cele mai bune unelte pentru a-ți îndeplini task-urile. Trăim într-o țară cu o conexiune excelentă la internet, dar dacă România nu este pe lista ta de digital nomad s-ar putea să nu te țină banda la fel de bine și în alte țări. Ia în considerare opțiuni cum ar fi cartele de internet și soluții de urgență pentru orice situație posibilă. 

Dacă ți se pare interesant dar ești totuși o persoană care-și ia energia din interacțiunile cu ceilalți și îți este teamă de singurătate, te anunțăm că un digital nomad poate să se alăture cu ușurință unei comunități. Poți folosi spațiile de coworking din țările în care călătorești sau poți pur și simplu să găsești grupuri online unde să afli despre întâlniri, evenimente și adunări organizate în aceste comunități. 

Înainte de pandemie se credea că un nomad digital va sacrifica stabilitatea financiară pe care i-o asigură un job tradițional pentru libertatea de a lucra cu tălpile în nisip. Schimbările care au apărut în ultimul an și jumătate ne-au arătat că mult mai multe joburi decât ne-am imaginat pot fi făcute și în afara biroului, iar asta ar trebui să te încurajeze dacă crezi că o astfel de experiență este pentru tine.

Cum e din perspectiva angajatorului? Există organizații ai căror angajați sunt declarați ca fiind nomazi, chiar dacă până la un anumit punct acel job / rol a fost unul strict legat de birou. 

Din punct de vedere al angajatorului, a lucra cu astfel de angajați poate să îi expună la o varietate de riscuri din punct de vedere juridic și financiar. Dacă te regăsești în rolul liderului de echipă / organizație, este bine să conștientizezi acest trend și să te pregătești să ai în curând la tine în echipă și astfel de angajați. Cei care înțeleg nevoia, rolul și tipul de colaborare pe care îl poți avea cu un digital nomad sunt cei care vor fi mult mai pregătiți la viitoarele schimbări și transformări ale pieței muncii. 

Foto de Christin Hume disponibilă pe Unsplash

Relația cu inovația

Cum este percepută inovația în mod diferit și ce așteptări poți să ai în calitate de lider de la oamenii din organizația ta

Noi abordări în educație în 2021

O serie de trenduri observate pe care le vom întâlni în următorii ani fie din rol de elevi / studenți, profesori, părinți, profesioniști în învățământ sau chiar angajatori.

Computer Generated Leader

Ce părere ai avea dacă ți-am spune că sesiunile tale de coaching de leadership pot căpăta o nouă dimensiune, iar coach-ul tău at fi A.I.?