Dacă ai lucrat cu specialiști din L&D pentru tine și echipa ta sau dacă te afli pe cealaltă parte a baricadei cu siguranță te-ai regăsit în situația în care ai fost nevoit să explici schimbările și rezultatele dorite în urma dezvoltării unor programe de leadership / învățare pentru persoanele aflate în roluri de leadership.

Dacă ne uităm la rolul funcțional al unui lider, acesta este de a influența comportramentul și a îmbunătăți performanțele individuale și colective ale echipei sale. Totodată, leadershipul este catalogat ca fiind atât o artă, cât și o știință care are la bază inspirația și care-i determină pe ceilalți să realizeze obiective și viziuni comune. Deși s-au dezvoltat multe teorii cu privire la cele mai eficiente stiluri de leadership, nu s-a ajuns la concluzia unei abordări unice, potrivită în toate situațiile și astfel și evaluarea eficienței unui program de dezvoltare a abilităților de leadership este o provocare. 

Un model clasic care poate să ajute în această situație este schimbarea perspectivei: întrebarea frecventă pe care o primim de la cei care vor să dezvolte viitorii sau actualii lideri dintr-o organizație este care va fi ROI (return on investment)? Fiecare program de dezvoltare fie că este realizat pentru o echipă omogenă, fie că este un program public la care poți adera individual presupune o investiție, iar de cele mai mutle ori investiția este făcută de către angajator / chiar direct de către antreprenorii care investesc în dezvoltarea lor și a oamenilor din propria organizație. Ceea ce se întâmplă însă într-un astfel de program, deși are beneficii colaterale care se reflectă în cifrele companiei, presupune în primul rând rezultate care vin sub forma schimbării unor obiceiuri de gândire și comportamente care sunt mai greu de măsurat folosind metode tradiționale.

Schimbarea de perspectivă despre care vorbeam se referă la trecerea de la ROI (Return on Investment) la ROE (Return on Expectations). Acest model fiind văzut ca un mod de evaluare al programelor de dezvoltare a leadershipului, măsoară modul în care un astfel de program și-a îndeplinit cu succes obiectivele și a răspuns așteptărilor referitoare la schimbarea de comportamente pe care și le-a propus. 
În multe dintre filmele care ne țin captivați the end is in the beginning. Același lucru se întâmplă și în cazul ROE, o practică care ne provoacă să ne imaginăm înainte ca un program de formare să fie implementat, care sunt schimbările comportamentale pe care ne dorim ca acest program să le aibă. Altfel, dacă nu cunoaștem specific rezultatul final al unei astfel de inițiative ne vom regăsi mereu în încercarea de a atinge o țintă mereu aflată în mișcare.