1

Haos și/sau ordine?

Articol preluat din Newsletterul din data de 16 iulie 2018

Oare este posibil ca în leadership aceste două exemple contradictorii, haosul și ordinea, să aducă efecte pozitive? Îți propunem săptămâna aceasta o serie de resurse care explorează modul în care putem gestiona și controla rezultatele atât în situații liniștite, cât și în momente imprevizibile.

Să ne imaginăm două scenarii: primul este înfricoșător pentru că ne aflăm într-un moment greu de controlat, a cărui evoluție nu o poți anticipa cu ușurință. Cel de-al doilea scenariu este liniștitor, calm, cunoaștem fiecare etapă pe care urmează să o parcurgem și avem claritate către ce ne îndreptăm. Deși, cu siguranță, cel de-al doilea scenariu va fi asociat cu emoții pozitive, și momentele în care nu avem control complet pot fi văzute dintr-o perspectivă de creștere și inovație, iar aici haosul este adus în prim plan.

Teoria haosului este un principiu științific care descrie imprevizibilitatea sistemelor. Cel mai bine explorat și recunoscut pe parcursul anilor 1980, premisa care stă la baza acestei teorii este că sistemele uneori se află în haos, generând energie, dar fără nici o previzibilitate sau direcție. Aceste sisteme complexe pot fi descrise prin condițiile meteorologice, ecosisteme, fluxuri de apă, funcții anatomice sau organizații.

Astăzi, la nivel organizațional, energia generată de imprevizibilitate poate fi gestionată de către lideri tocmai pentru a crea rezultate pe care în momente de ordine este mai greu să le imaginăm.

Ori Brafman, autorul cărții The Chaos Imperative: How Chance and Disruption Increase Innovation, Effectiveness, and Success, povestește într-unul dintre interviurile sale despre modul în care în ultimii ani a lucrat cu armata Statelor Unite, una dintre cele mai structurate organizații care au existat vreodată pe pământ care au realizat importanța studierii comportamentului în momente de haos și a creării intenționate a unor momente imprevizibile.

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta.