Search

Învățare sistemică

Gândirea sistemică este o disciplină complexă, de multe ori este văzută ca o simplă colecție de instrumente și metode dar ea în sine este chiar o filozofie. Atunci când experimentezi încă dintr-un rol de începător gândirea sistemică vei fi atras de instrumentele practice precum diagramele și simulatoarele, sperând că acestea te vor ajuta să-ți depășești anumite probleme din organizația / echipa în care activezi. Gândirea sistemică pleacă însă de la înțelegerea naturii circulare a lumii în care trăim, iar pentru un astfel de insight te ajută o perspectivă cât mai diversă – explorarea lumii prin filtrul mai multor culturi / țări / industrii / organizații. Această etapă te va ajuta să conștientizezi rolul structurilor în crearea condițiilor cu care ne confruntăm: o recunoaștere a faptului că există legături și legi puternice ale sistemelor pe care nu le cunoaștem și mai ales o realizare a faptului că există consecințe atât asupra noastră, cât și consecințe directe ale acțiunilor noastre pe care le ignorăm, neavând imaginea de ansamblu.

În ceea ce privește educația și învățarea, markerii evoluției ne arată cum educația s-a transformat și a trecut prin trei etape: paradigma magico mitică, paradigma deterministă științifică, iar acum aflându-ne în paradigma schimbării sistemice. 

Leadershipul ajustat realității prezente tratează o problemă astfel: cum poți să automatizezi problema cu ajutorul tehnologiei, iar apoi cum poți să organizezi și programezi resursele umane, în acest timp studiind efectul problemei într-un cadru controlat. Pentru educație acesta este un pas foarte mare deoarece se apropie de modul în care studiem și gestionăm o afacere. Este o tranziție de la elementele de bază ale epocii industriale (construcții, resurse umane, stabilire de obiective, gestionarea problemelor) către un model mult mai sustenabil și care în sine se ajustează conform condițiilor din exterior.

Exercițiul de gândire sistemică pe care ți-l propunem este următorul: ia următoarea decizie din viața ta profesională nu înainte de a-ți face o listă cu toate elementele din viața ta care pot fi influențate de această decizie – și imaginează-ți și cum va fi. Practică empatia și încearcă să descoperi consecințele asupra tuturor oamenilor / departamentelor / organizației / mediului înconjurător / societății înainte de a lua decizia. 

Pare un exercițiu greu dar efectele vor fi resimțite până departe.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.