uspjzzywxo4

Învățarea din perspectiva leadershipului

Articol preluat din Newsletter-ul LEADERS #62 din 9 aprilie 2019

Pe cine luăm în echipă? De cine mai avem nevoie? Care este acea calitate importantă care o să ne indice care este cel mai potrivit om pentru noi? Este foarte tentant să te gândești că omul de care ai nevoie în echipa ta este cel care are deja ani de experiență într-o funcție similară / având experiență demonstrată pe o perioadă de timp suficient de mare. Pentru a răspunde la întrebările de mai sus vrem să-ți prezentăm astăzi o perspectivă diferită care demonstrează că de foarte multe ori experiența anterioară poate fi supraestimată.

În ultimii ani o nouă serie de abilități și-au făcut loc pe lista celor mai căutate de către angajatori și lideri de echipe, iar printre acestea se numără mentalitatea colaborativă, gândirea creativă, adaptarea și flexibilitatea cognitivă, perspectiva globală / sistemică. Există totodată o abilitate care poate prezice capacitatea unei persoane de a-și dezvolta și antrena cele mai sus menționate și care este astăzi un element cheie în dezvoltarea viitoarelor generații de lideri și profesioniști – learning agility.

Learning agility / agilitatea în învățare este o componentă cheie care susține capacitatea de adaptare, cât și un indicator de încredere al potențialului de leadership prin faptul că persoanele care demonstrează această abilitate excelează la integrarea informațiilor și lecțiilor din propriile experiențe și apoi extrapolează în situații noi – mai simplu spus, este vorba de capacitatea de a învăța, de a ne adapta și de a aplica cele mai potrivite soluții în situații noi.


Conform studiilor  realizate de Center for Creative Leadership, analizând date dobândite în ani de studiu cu lideri și manageri, learning agility este o colecție de practici care le permite liderilor să se dezvolte, să crească și să folosească noi strategii care îi vor echipa pentru probleme tot mai complexe cu care se vor confrunta organizațiile lor. Există așadar câteva componente care determină agilitatea în învățare:

  1. Inovarea: prima componentă se referă la abilitatea de a provoca status quo-ul cu dorința de a descoperi modalități noi, unice de a rezolva probleme.
  2. Performanța: învățarea din experiență are loc cel mai adesea când depășim noi provocări. Pentru a putea face față acestor noi provocări este nevoie însă de abilități de observare și ascultare, cât și de a procesa informația cât mai eficient.
  3. Procesare: simpla expunere la situații noi nu este suficientă, agilitatea în învățare presupune integrarea feedback-ului, o mentalitate deschisă către înțelegerea propriului comportament și a propriilor presupuneri.
  4. Asumarea riscurilor: o ultimă componentă esențială este aventurarea în noi teritorii și curajul de a încerca lucruri noi. Learning agility este o caracteristică a pionierilor, o obișnuință cu acel risc progresiv care duce către noi oportunități.

La polul opus agilității în învățare stă atitudinea defensivă – în afara zonei de risc și într-o zonă de confort.

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.

Leadershipul ia o nouă formă

  Unde să află România, acum în anul 2021, atunci când vine vorba de leadership?  România se află într-un punct foarte important. În anii 2000, atunci când a s-a fondat