laughter-psychology-neurosciencenews-public

Leadership și umor

Articol preluat din Newsletterul din data de 19 februarie

Când a fost ultima dată când ai râs cu colegii tăi de echipă? Amintește-ți cum te-ai simțit. Bebelușii râd, în medie, de 400 de ori pe zi, iar persoanele peste 35 de ani doar de 15 ori pe zi. Gallup a făcut un studiu care a relevat faptul că râdem mai mult în weekend decât în timpul săptămânii ceea ce transformă jobul într-un loc mult mai serios decât ar fi necesar.

Oamenii de știință au demonstrat că atunci când râdem, în creier se eliberează endorfine care ne oferă un sentiment de fericire și bunăstare. Endorfinele nu funcționează doar ca neurotransmițători, ci joacă, de asemenea, un rol crucial în gestionarea situațiilor dificile (ex. durerea fizică). Vrei să știi de ce te-ai simțit atât de bine de fiecare dată când ai râs alături de colegii tăi?  Râsul induce chiar schimbări fizice în corp, mărește aportul de aer bogat în oxigen, stimulează circulația și facilitează relaxarea musculară, ambele putând ajuta la reducerea simptomelor fizice ale stresului.

Dacă ne uităm la ceilalți există deja companii care au preluat umorul în cultura organizațională, de la numele sălilor de ședințe la concursuri interne găzduite în cantinele / bucătăriile organizațiilor, există deja companii mari precum Yahoo, IBM sau Hulu care folosesc puterea râsului în lumea afacerilor. De multe ori evităm râsul pentru că simțim că ne vulnerabilizează dar acesta este tocmai efectul pe care ni-l dorim. Râsul umanizează, ne aduce pe toți aproape, elimină bariere ierarhice și chiar dacă este un element atât de personal poate să contribuie la atingerea unor indicatori de performanță foarte ușor de măsurat: integrarea oamenilor în echipe, motivația și dedicarea, brandul de angajator și modul în care este percepută compania în exterior.

Peter McGraw, profesor de marketing și psihologie ne arată în cartea sa The Humor Code câteva tehnici prin care putem să aducem mai ușor râsul în echipele noastre: 1. Nu e vorba dacă ești amuzant sau nu, ci de cine ești tu cu adevărat. Sinceritatea și autenticitatea sunt ingredientele excelente pentru un umor de calitate. 2. Nu trebuie să fii “ha-ha” amuzant, poți cel puțin să fii “aha”! amuzant. Inteligența poate funcționa ca un excelent ingredient pentru umor. 3. Creează-ți un grup. Comedia este de multe ori o scuză bună pentru conspirații. 4. Râsul este eliberator. Eliberează-te astfel de lucrurile care vă preocupă prea mult.

Fie că e vorba de colegul acela cu care râzi mereu pentru că simți că sunteți pe aceeași lungime de undă, sau de momentele în care simți că echipa ta are nevoie de o doză puternică de umanizare, umorul poate fi unul dintre cele mai puternice tool-uri de dezvoltare a echipei tale.


Încearcă-l! Știi vorba aia….cine râde la urmă…..

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta.