Leadershipul matur presupune o perspectivă bazată atât pe experiență, cât și pe conștientizarea propriilor mecanisme emoționale (modul în care poți să-ți controlezi impulsurile și reacțiile emoționale indiferent de situație). Dacă experiența este un factor care îi ajută pe mulți dintre lideri să-și dezvolte abilități precum stabilirea și urmărirea obiectivelor, capacitatea de a-și împărtăși viziunea, când vine vorba despre controlul impulsurilor și a pune nevoile celorlalți înaintea nevoilor tale, puțini lideri stăpânesc cu măiestrie aceste abilități.

Elementul cheie al leadershipului matur este controlul, iar diferența o face orientarea în luarea deciziilor către deciziile cu impact pe termen lung și astfel împiedicarea impulsurilor care ne influențează deciziile pe termen scurt.  Cei mai buni lideri sunt cei care își stăpânesc propriile emoții, iar controlul emoțiilor presupune ca uneori să poți să-ți păstrezi calmul, iar alteori când situația o cere să poți să te impui ferm.  Ai putea crede astfel că cei care sunt în mod natural calmi au deja un avantaj, dar măiestria stă în abilitatea de a-ți controla impulsurile naturale și a oferi un răspuns corespunzător situației. 

Și dacă tot am vorbit despre leadershipul matur întâlnit inclusiv la adolescenți, îți propunem o scurtă listă de atribute care te vor ajuta să identifici un lider matur și în control:

  1. Asumarea responsabilității:  asumarea responsabilității pentru ceea ce fac și ceea ce spun este un atribut al unui comportament matur.
  2. Autocunoașterea: atunci când se consumă cu multe responsabilități zilnice se întâmplă destul de rar ca liderii să reflecteze asupra modului în care au reacționat în diferite situații. Cunoașterea și înțelegerea propriilor triggere este esențială pentru un leadership matur – trebuie să poți să recunoști care sunt momentele care scot la iveală cea mai dificilă fațetă a personalității tale. 
  3. Prioritizarea preocupărilor: un lider care deține controlul va fi preocupat de lucrurile mici dar doar în măsura în care acestea influențează imaginea de ansamblu. Problemele care au un impact redus asupra viziunii generale nu ar trebui să facă parte din lista priorităților unui lider.
  4. Managementul greșelilor: săptămâna trecută îți povesteam despre relația cu eșecul, iar acesta este un subiect foarte important pentru un lider matur. Un astfel de lider reușește să extragă esența, fără a intra în defensivă, chiar și atunci când greșesc și acest lucru le este scos în evidență. Astfel de lideri văd feedback-ul, chiar și acela pe care ne dorim să-l evităm, ca fiind o informație valoroasă și utilă dezvoltării lor. 

Nu este ușor să ajungi să ai lejeritatea unui lider matur și cu siguranță că ai nevoie de timp. Dar experiența de lucru cu adolescenți ne spune că maturitatea în leadership nu ține doar de criteriul vârstă ci și de propria dorință de a vedea importanța echipei / viitorului, față de micile tensiuni din momentul prezent.