Caută

Leadershipul și puterea implicării

Cum te simți după ce faci o faptă în favoarea celorlalți? Te-ai simțit mai relaxat, motivat, împlinit după ce te-ai implicat în proiecte de voluntariat? Știința demonstrează și de ce ai simțit lucrurile astea: implicarea poate avea în primul rând un impact asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că adulții care fac voluntariat aproximativ 4 ore pe săptămână au avut o probabilitate de 40% mai mică să dezvolte hipertensiune arterială. Un alt beneficiu este legat de plăcerea pe care o simți atunci când te implici. Această senzație o poți simți atunci când creierul tău eliberează endorfine, numite și moleculele fericirii, acești neurotransmițători sunt responsabili de a genera satisfacție și recunoștință. 

Mai există o observație foarte interesantă legată de implicare și de ce se întâmplă atunci când faci bine pentru altcineva: Efectul Benjamin Franklin. Acest fenomen psihologic spune că suntem predispuși să ajutăm pe cineva în continuare dacă am mai făcut acest lucru pentru persoana respectivă, decât dacă persoana respectivă ne-ar fi ajutat pe noi. Totodată, aceeași teorie ne spune că este mai probabil să ne placă o persoană pe care am ajutat-o, mai mult decât dacă persoana ne-ar fi ajutat pe noi. 


Roagă pe cineva să te ajute pentru a-l face să te placă – cam asta spune fenomenul Benjamin Franklin sau disonanța cognitivă. De ce se întâmplă lucrul acesta? E simplu – când te implici să ajuți pe cineva creierul va încerca automat să te convingă că-ți place persoana respectivă – pentru că altfel de ce l-ai fi ajutat, nu-i așa? 

A-i ajuta pe ceilalți este un mușchi – ceea ce însemană că putem să ne antrenăm pentru a face asta mai des, iar pentru cei din jurul nostru este un comportament imitabil – contagios. Te poți pregăti pentru a fi mai generos, implicat, conștient. Iar în leadership asta înseamnă să poți să vezi care este impactul acțiunilor tale și cum se reflectă asta în cei din jurul tău. Sunt unde într-un ocean care merg mai departe de ce putem să vedem și înțelegem.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.