batalie1

Mici armate, mari victorii

În urmă cu doi ani scriam această introducere pentru cartea Leaders 16. Astăzi mi se pare la fel de elocventă şi binevenită.

“16 ani și 20 000 de oameni care înseamnă schimbare. Aceasta este definiţia Leaders şi a energiei pe care am produs-o în timp. Iar rezultatele muncii noastre se văd cu ochiul liber: am activat potenţialul unei mase critice care a demonstrat, istoric, că poate genera progres. Și vedem misiunea noastră pentru următorii 16 ani alături de acești oameni și cei care ne vor împărtăși valorile. Ne dorim ca împreună să devenim o forţă, conștientă de propriile puteri și dornică să pună aceasta plusvaloare la dispoziţia comunităţii.

 

Mereu m-au inspirat faptele istorice ale celor care s-au sacrificat pentru un ideal și care au știut să fie lideri în momentele-cheie. Într-o dimineaţă târzie de toamnă, în urmă cu 410 ani, Mihai Viteazul stătea faţă în faţă cu armata copleșitoare a habsburgilor, undeva lângă Sibiu. Avea șanse mici de victorie, cu o armată de puţin peste 20 000 de oameni, prost echipată din punct de vedere al tehnicii militare. În doar 6 ore, însă, cu fortă si determinare, ai nostri obtin victoria si deschid drumul către Alba Iulia. Drumul către Unirea Transivaniei cu Ţara Românească, drumul către împlinirea unui ideal. 20 000 de oameni și un lider au reușit să facă asta. E dovada istorică, dacă doriţi, că o mână de oameni pot face orice, pot transforma lumea în care trăiesc, pot atinge orice vis.

La aproape 300 de ani, scanteia aprinsa de viziunea lui Mihai Viteazul, avea sa o reaprinda pe cea a unui popor roman, disipat, dar neinfricat în timpul Primului Război Mondial. Atunci nu au fost suficienti 20.000 de romani, ci a fost nevoie de considerabil mai multi, însă a fost nevoie tot de leadership, care a generat unitate. De data aceasta vorbim de Regina Maria si modul în care şi-a condus poporul cu responsabilitate şi în ton cu asumarea idealului unirii. Transpus în fapte, vedem un lider al naţiunii atât pe linia frontului, cât şi un excelent comunicator ori bun ascultator, în relaţia cu elita ţării, dar mai ales la Conferinta de Pace de la Paris. Totul însă a crescut pe eroismul celor 20.000 de suflete care au demonstrat ca se poate, alături de Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul a înfăptuit Unirea, în zilele noastre – suma potenţialelor unui număr similar de oameni a generat o schimbare la nivel guvernamental. A fost o schimbare de paradigmă când oamenii au înţeles și au valorificat puterea pe care și-au dat seama că o deţin. Într-un scop nobil comun. Pentru că, în cele din urmă, potenţialul individual nu este totul, trebuie să gândim o putere colectivă, o sumă a ambiţiei și simţirilor fiecăruia dintre noi, un leadership sănătos, îndreptat spre o viziune comună.

 

Au fost 20 000 de oameni transformaţi de experienţa Leaders în cei 16 ani de proiecte. Am fost diferenţa specifică a societăţii, cei care am vrut mai mult pentru a împinge lucrurile mai departe. Alături de colegii mei, am străbătut ţara și am căutat oamenii care își doresc același lucru, le-am descoperit potenţialul și am făcut totul pentru ca ei să devină mai buni. Sunt 20.000 de tineri care ne spun că le-am schimbat vietile, că i-am inspirat să facă primii paşi spre cea mai bună variantă a lor, că le-am dat curajul să devină liderii pe care-i putem lua drept exemplu. O mică armată a binelui.

Am selectat tineri din domenii diferite, cu traiectorii diferite, în ale căror mâini ne lăsăm cu încredere vieţile, ţara și viitorul. Ei sunt doar o parte dintre oamenii nestiuţi care fac, fiecare în felul lui, România mai bună.”

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.

Leadershipul ia o nouă formă

  Unde să află România, acum în anul 2021, atunci când vine vorba de leadership?  România se află într-un punct foarte important. În anii 2000, atunci când a s-a fondat