4upjklw4pfg

O odă a somnului

Articol preluat din Newsletter-ul LEADERS #63 din 16 aprilie 2019

Dacă faci parte dintr-un club al oamenilor care se trezesc foarte devreme cu siguranță citești newsletter-ul nostru după ce ai mers deja la sală, ai reușit să fii in flow pentru cel puțin 3 ore, iar ziua ta a început mult mai devreme, deja te afli pe la jumătatea programului de lucru.

Există în lume numeroase articole, grupuri și cluburi care încurajează trezitul de dimineață ca un element pe care îl au în comun oamenii de succes. Cu siguranță ai citit în cel puțin o biografie cum antreprenori și manageri de succes își încep ziua la 4:00 dimineața și reușesc să facă multe task-uri până la răsăritul soarelui. Ce vrem să punem astăzi în lumină este opusul acestor teorii, relevându-i somnului de calitate toate aspectele care pot avea un impact direct atât în viața noastră personală, cât și în indicatori de performanță de business precum productivitate, concentrare, motivație.

În 1942 oamenii din toată lumea dormeau în medie cam 8 ore pe noapte. 70 de ani mai târziu, în prezent, oamenii au o durată a somnului foarte diferită: americcanii dorm în jur de 6 ore și 18 minute, iar japonezii dorm 6 ore și 12 minute. Oamenii de știință au făcut un studiu care relevă rezultate îngrijorătoare: în japonia lipsa somnului are un impact asupra economiei de 138 de miliarde de dolari anual.

Văzând aceste rezultate, conducerea organizațiilor, cât și guverne au început să aducă soluții: guvernul japonez a lansat Shining Mondays, o strategie prin care îi încurajează pe angajatori să ofere personalului o dimineață de luni liberă – încercând să se lupte astfel inclusiv cu o problemă mult mai mare – moartea cauzată de munca excesivă.

NASA a inventat și introdus conceptul de power nap. Totul se întâmpla în anii ‘90 când oamenii de știință din organizație au început să-și facă griji cu privire la lipsa de somn a astronauților care realizează lucrări improtante sub o presiune foarte mare. Dacă în business efectele lipsei de somn au un impact asupra productivității, în știință acești astronauți gestionează situații la limită în medii total diferite față de viața obișnuită, iar orice lipsă de concentrare poate să fie fatală atât pentru ei, cât și pentru întregul experiment științific din care fac parte. Prin power nap NASA a încurajat angajații să-și lase munca atunci când se simt obosiți și să doarmă timp de 26 de minute. Rezultatele au fost surprinzător de eficiente. Performanța cognitivă s-a îmbunătățit cu 34%, iar viginelnța cu 54%. Cu toate aceste studii și exemple la îndemână continuăm să tăiem din timpul alocat somnului fiind duși de valul articolelor motivaționale legate de lipsa de somn. Nu vrem să te convingem din studii, în schimb vrem să te provocăm. Mai ai trei zile din această săptămână în care te încurajăm să dormi 8 ore pe noapte. Totodată, dacă te simți epuizat, să încerci un power nap.

Suntem curioși de ce se întâmplă în experimentul tău și nerăbdător să aflăm cum somnul poate să devină o resursă extrem de importantă pentru leadership.

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.