Search
Metode dovedite științific prin care te poți reinventa, acțiuni concrete care te ajută să-ți găsești noi repere despre cine vrei să fii:

Operațiunea REINVENTARE

Fiecare dintre noi ne-am reinventat într-un anumit moment al vieții noastre. Fie că a fost vorba de schimbările de personalitate pe care le-am parcurs când eram tineri, de modelele pe care le urmăream și care influențau cum voiam și noi să fim văzuți și percepuți, am trecut cu siguranță în mod voit printr-un proces conștient de transformare.

Schimbarea atrage după sine dorința de reinventare. De fiecare dată când are loc o schimbare majoră în viața noastră facem o alegere despre cine vrem să devenim și cum lăsăm să ne modeleze aceste schimbări. Prin reinventare vei descoperi și explora noi părți ale tale. Explorarea înseamnă creștere, iar creșterea despre care vorbim astăzi este una care pleacă din interiorul tău. 

Nu știm unde te afli acum în cariera ta sau în viața ta personală și dacă ai de gând să treci printr-o astfel de transformare în curând, ce știm cu siguranță este că de multe ori ajungem să fim prinși între momentele în care ne propunem să facem o schimbare și acțiunea concretă. Pentru a-ți lăsa la îndemână câteva sfaturi am căutat câteva metode dovedite științific prin care te poți reinventa, acțiuni concrete care te ajută să-ți găsești noi repere despre cine vrei să fii: 

Învață ceva nou

Poate fi un skill nou, o pasiune pe care n-ai urmat-o încă, un curs pe care-l amâni de ceva vreme. Vorbim atât de competențe care te pot ajuta profesional, poate într-un proces de reskilling despre care îți povesteam aici, sau chiar un hobby nou, artistic, experimental sau o activitate sportivă. 

Întărește baza pe care construiești schimbarea

Care este nordul busolei tale interioare? Ce-ți definește cele mai importante decizii și care sunt acele lucruri care te împlinesc? Un astfel de inventar de valori și convingeri te poate ajuta să-ți dai seama dacă s-au schimbat coordonatele interioare și dacă trebuie să ajustezi și tu traseul. Putem trece prin experiențe care să ne schimbe ierarhia valorilor personale care ne ghidează deciziile și să nu fim conștienți de ce s-a schimbat, mergând înainte pe ceea ce știam în trecut despre noi. O astfel de transformare trebuie realizată în linie cu cine suntem noi tocmai pentru a fi o transformare autentică.

Găsește-ți noi obiceiuri și rutine

Încearcă lucruri noi și adu-le în viața ta cu o anumită frecvență pe cele care-ți fac plăcere. Când avem programul foarte ocupat putem să cădem foarte ușor în obiceiuri proaste. O masă luată în grabă, renunțarea la activitățile sportive, pot fi înlocuite cu gustări sănătoase, cu plimbări zilnice prin care să redescoperi împrejurimile biroului sau ale casei tale. 

Cunoaște oameni noi 

Pe măsură ce se reduc restricțiile legate de pandemie încep să revină la normal și evenimentele, conferințele, contextele în care poți interacționa cu persoane din afara cercului tău. Găsește acele contexte cu care ești confortabil și începe să-ți construiești o rețea nouă, potrivită schimbărilor și transformării prin care treci. 

Fă o schimbare în cariera ta

Chiar dacă simți că te afli într-un loc bun și ai investit multă energie și mulți ani în jobul tău, studiile arată că cei care fac totuși schimbări în aceste momente reușesc să treacă la un nou nivel de energie și chiar să avanseze mult mai repede din punct de vedere profesional. Schimbarea de carieră poate fi cea mai puternică transformare prin care te poți reinventa și poate fi exact ceea ce căutai. Astfel de schimbări îți oferă șansa unui nou început indiferent de vârsta și vechimea în cariera pe care o ai în prezent. 

Indiferent de unde vine schimbarea, dacă este inițiată de tine sau dacă este un răspuns la o schimbare de circumstanțe în viața ta, procesul de reinventare este unul strict personal și în controlul tău. Fii deschis atunci când te lansezi într-o astfel de transformare și acordă atenție modului în care te simți, ce faci pentru a te reinventa și care sunt rezultatele. Șansele sunt ca pe parcursul vieții să trecem de multiple ori prin astfel de situații, iar un parcurs conștient și orientat spre învățare ne va ajuta în încercările viitoare. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Nick Fewings on Unsplash

Articole similare

Punct și de la capăt

Ne propunem însă o serie de filtre / întrebări cheie care să ne ajute în primul rând DACĂ și DE CE ar fi cazul să renunțăm.

Iar neprevăzutul?

Nu cred că am trăit până acum perioade atât de schimbătoare. Astăzi știm ceva, mergem pe un scenariu, mâine se poate schimba totul. A început, oficial, școala. Dar pare un

Ciclul schimbării

Ce este nou astăzi în viața ta? Cât de multe lucruri sunt diferite astăzi față de ieri, dar dacă ne gândim la ultimele trei săptămâni, și chiar trei luni? Dacă