46273163_2184169124965280_2343437291747278848_o

Ovidiu Bujorean, fondator LEADERS: „Când mă va întreba cineva cu ce am contribuit la binele țării în care m-am născut, o să le spun că am făcut LEADERS”

L-am întâlnit pe Ovidiu într-o cafenea din centrul Bucureștiului. E relaxat și zâmbitor, cu ochi senini care te privesc fără ezitări. Respiră un aer american degajat, câștigat în anii de studii la Harvard și MIT și de când Statele Unite au devenit acasă. A venit acum în România pentru unul din noile lui proiecte prin care vrea să influențeze și să schimbe lumea.

Despre LEADERS, Ovidiu vorbește constant la persoana I. E entuziasmat de cum a crescut o idee și un vis și, cu sufletul, n-a plecat niciodată din acest proiect. „Peste tot în lume, oamenii dau vina pe guverne când nu merge ceva. Acum 17 ani, am vrut să ies din paradigma asta și m-am întrebat cum poate fi schimbată o țară. Răspunsul a fost firesc: prin a pregăti o nouă generație de tineri lideri, responsabili, capabili și inovatori, care știu să construiască noi planuri pentru comunități.”

LEADERS a început cu training-uri pentru categoria de vârstă 18-25, cei care aveau cea mai mare nevoie să se descopere și să treacă la fapte. Astăzi, Ovidiu e bucuros că fundația și-a extins segmentele-țintă de la liceeni până la tineri de 35 de ani. „E important să expui adolescenții la aceste informații, acum se creează caracterul și e vital să le dai o alternativă solidă și coerentă. Ce face LEADERS e în continuare excepția, nu regula, și de aceea e important să continuăm”, spune convins.

Așa construiești o țară, ai niște lideri, o viziune, încep să facă, să lucreze împreună, să se uite în exterior. E important să ai un sistem de referință, să știi unde ești și unde vrei să ajungi.

Ovidiu Bujorean era student la Academia de Studii Economice când a luat contact pentru prima oară cu lumea ONG-urilor. L-a dus un prieten la o întâlnire și de-aici totul e istorie. „Dacă nu intram în lumea ONG, probabil că azi eram un economist de succes”, spune râzând.
În anul 2000, când a decis să înființeze LEADERS, nu exista în România un nume pentru așa ceva. Era vid. Nu se știa de leadership, de educație non-formală prea puțin. Dar Ovidiu a intuit că schimbarea nu va veni nici de la politicieni, nici de la cei din mediul de afaceri, ci de la tinerii deschiși și cu o mentalitate diferită „Ca să se schimbe ceva, e nevoie de mai multe persoane care să-și asume responsabilitatea și să înceapă, practic, să transforme în jurul lor. În primul rând, un om se schimbă pe el, cum acționează și cum operează sistemul de valori, după care începe să atragă în jurul lui persoane care să-i împărtășească gândirea”. Indiferent de locul în care se află și de domeniile în care activează. „Ce contează foarte mult este puterea propriului exemplu, nu mai aștepți ca alții să facă ceva, ci tu inițiezi lucrul respectiv,” explică acesta care sunt și astăzi misiunea și viziunea fundației care a format peste 22 000 de tineri din România până acum.

Echipa LEADERS la începuturi. Ovidiu (mijloc) a fost unul dintre oamenii care au consolidat noțiunea de leadership în România.

Ovidiu își amintește că, în primul document trimis în numele LEADERS, a scris cu naivitatea și entuziasmul vârstei următoarele: că trebuie să fim arhitecții propriului destin și că e necesar să facem ceva – pentru ca răul să progreseze este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. Și, recunoaște acum, clișeele au această putere de a se confirma iar și iar, mai ales când se uită azi la ce se întâmplă în România. „S-a schimbat ceva, dar esența e la fel. Trebuie, în prezent, să vedem obiectiv diferența între unde ești și ce ai putea fi și să faci comparație cu alte țări. Și-apoi să treci la treabă”. Iar lecția acțiunii trebuie predată constant, cu răbdare, până devine a doua noastră natură.

Așa a venit ideea de a forma tineri lideri cu un alt tip de gândire care să se ajute unul pe celălalt, să schimbe idei, să interacționeze cu oameni din alte părți ale lumii pe zonele unde ei acționează. Practic, să fii tu arhitectul pe plan local a ceea ce vrei să se întâmple. Nu lupi singuratici, ci în comunitate. A zis-o Kennedy, o zic și eu: „Întreabă-te nu ce poate face țara pentru tine, ci ce poți face tu pentru țară.”

În America, de exemplu, unde a studiat și unde acum înseamnă a doua casă, a observat că oamenii și-au construit o gândire că oricine poate să devină președinte sau Bill Gates. Oricine. Așa că toți încearcă, chiar dacă, statistic, probabilitatea e foarte mică. „La noi, trebuie să fii miniDumnezeu ca să ai respectul celorlalți. Trebuie să te distingi mult mai mult ca să fii recunoscut,” explică diferențele de mentalitate pe care le-a experimentat. În plus, atitudinea față de eșec a americanilor l-a năucit. „Un eșec e o lecție din care înveți. Dar o înveți, n-o mai faci încă o dată, că ești taxat. E chiar o vorbă, if you fail, fail fast (n.r. Dacă e să eșuezi, fă-o repede). Să nu perseverezi. Pe când aici, eșecul pune o stigmă în frunte, șansa ta de a începe altceva nu e foarte mare. Deci o singură încercare, să tragi și să-ți iasă din prima. Astfel de comportamente, de abordări, se pot schimba și am încredere că românii sunt foarte creativi, se adaptează, au spirit antreprenorial, au abilitatea de a învăța limbi străine, au educație, știu tehnologie…”, spune cu înflăcărare.

LEADERS e my legacy (n.r. moștenirea mea). Când mă va întreba cineva cu ce am contribuit la binele țării în care m-am născut, ce-am făcut eu pentru țară, o să le spun că am făcut LEADERS. Această fundație este mindshift-ul pe care îl putem face prin modele.

Ovidiu are și el modele care i-au influențat evoluția. „Sunt fascinat de oamenii care iau o societate orientată în trecut și o duc în viitor, către o transformare ireversibilă: Theodor Roosevelt, Ataturk, Lee Kuan Yew – părintele Singapore”. Iar valorile pe care și-a bazat creșterea sunt: „Responsabilitate, inițiativă, onestitate, dorința de a construi și de a genera valoare pentru ceilalți e în ADN-ul meu”, explică acesta numitorul comun al proiectelor diverse în care s-a implicat.

Să știi cine ești, să-ți știi valorile și abilitățile este important. Asta duce la viziune și sens în viață, altfel, glumește, „știți vorba aia, dacă nu știi încotro te îndrepți, orice drum te va duce acolo. Era o dată un înțelept care, întrebat de cineva cum să facă să ajungă la Roma, a spus: <Asigură-te că fiecare pas pe care-l faci e în direcția Romei!> Poți să faci zig-zag, viața să te ocolească pe alte drumuri, dar trebuie știi unde vrei să ajungi,” crede cu tărie Ovidiu.

Ovidiu Bujorean (stânga) și Jim Bagnola, expert internațional în leadership și mentor al Fundației LEADERS.

Omul pentru care “think big” înseamnă fără limite

Între 2011 si 2015, Ovidiu Bujorean a construit si implementat programul global Global Innovation through Science and Technology Initiative (GIST) finanțat de Congresul American prin Departamentul de Stat. Investiția a fost de 5 milioane de dolari pentru a identifica antreprenori excepționali, motoare de dezvoltare în 130 de țări și a le sprijini să se dezvolte. În urma programului, au fost create 2000 de locuri de muncă, s-au atras 32 de milioane în finanțare privată și afacerile au început să producă peste 300 de milioane de dolari venit anual. Mai multe detalii, pe www.gistnetwork.org

Acum, Ovidiu Bujorean pune bazele unor platforme pentru stimularea antreprenoriatului în diferite domenii (educație, IT, agricultură, turism) și își dorește să găsească cât mai multe afaceri și în România pe care să le sprijine pentru a se dezvolta regional și apoi global. În cuvintele lui: “Ceea ce fac eu acum prin OviBees Ventures: identific firme early stage de technologie cu potențial de creștere exponențială și le globalizez, furnizându-le acces la piețe de desfacere foarte mari în diferite locuri ale lumii. Acum încep să mă uit la alte companii cu potențial exponențial din România și din țările cu care lucrez.” Și nu ne putem gândi decât cu invidie la următorul proiect care va avea parte de entuziasmul, profesionalismul și încrederea absolută a lui Ovidiu, omul pentru care am inventat sloganul „leading the progress”.
Dacă aveți idei sau doriți să-l contactați pe Ovidiu: [email protected]

*** Suntem un accelerator de experiențe și inspirație, declanșăm potențialul tinerilor și formăm lideri responsabili și vizionari, începând cu anul 2000. Fundația LEADERS este o organizație care susține oamenii cu valori și principii și ne dorim ca prin programele noastre, Explore, Experience și Challenge, să desăvârșim procesul de formare a liderilor.

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta.